Jaroslav Pánek: Evropská migrační krize a její historické kořeny

j panekPřinášíme přepis přednášky prof. Jaroslava Pánka z úvodního setkání letošního ročníku Evropského festivalu filosofie.

UKÁZKA: "...Migrační krize odkryla také další hrozby: (1) Vznikla ad hoc zájmová spojenectví i nové tenze: spojenectví části levice, propagující téměř neomezenou otevřenost hranic, a části pravice, podporující optimalizaci zisku ve prospěch velkých korporací; spojenectví některých severních států řešících svůj demografický deficit a některých jižních států zaplavených migranty. Své národní zájmy prohlašují zainteresované státy za zájmy „evropské“ a snaží se je vnutit všem členům Evropské unie, což nesmírně oslabuje soudržnost Evropské unie. (2) Obrana vnějších hranic Evropské unie je trestuhodně zanedbávána, takže záchranné kroky musí činit jednotlivé – i nečlenské – státy Evropy. Ústupky Turecku, které má Evropu „bránit“, ale přitom autoritativně zasahuje do vnitřních evropských záležitostí, přinášejí další erozivní potenciál. (3) Reagence na migrační vlnu zpochybnila právní řád Evropy. Ukázala, že lze nátlakem silných států suspendovat některé zákony a obvyklé postupy...."

Celý text ke stažení zde:
pdfj_panek_evropska_migracni_krize.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.