Štafeta pomoci pokračuje: Pěšky pro Honzíka a Na kole pro Matěje

IMGP4510Václav Malinský z Křižanova cestoval napříč Českou republikou, aby podpořil nemocného chlapce a vybral peníze na jeho léčbu. Cesta účel splnila. Nyní se hlásí jeho následovníci - Martin Acorn přejde pěšky ČR a Tomáš Bojanovský zase objede republiku na kole. Cílem obou je pomoci potřebným.

 

Před nějakým časem jsem ve Velkomeziříčsku zveřejnil články o svém dobročinném projektu „Pěšky pro Matěje“. Hlavním smyslem bylo přejít pěšky ČR od nejvýchodnějšího bodu k nejzápadnějšímu a díky propagaci na internetu pomoci malému Matěji Kociánovi, který je bohužel již šestým rokem v bdělém kómatu po původně „banální“ operaci mandlí. Cestu jsem před měsícem úspěšně dokončil. Za 24 dní jsem ušel téměř 800 km a podařilo se mi pro Matěje vybrat okolo 50.000 Kč.

Po skončení cesty jsem na svých stránkách napsal výzvu s jakousi pomyslnou štafetou pomoci pro ty, kteří uvažují nad něčím podobným jako já a chtějí také pomáhat. Od té doby se mi ozvalo několik lidí a již tuto sobotu vyráží na cestu Martin Acorn, který v loňském roce došel pěšky z ČR do Benátek. Letos se rozhodl po mém vzoru také svoji cestu spojit s dobrou věcí, naváže na mě a začne na nejzápadnějším bodě ČR a odtud půjde k bodu nejvýchodnějšímu.

Pěšky pro Honzíka

13339607 1052889411458958 482262659183199306 nS Martinem jsme probrali varianty komu pomoci a nakonec jsme zvolili rodinu Vackových, jejichž syn Honzík je také v bdělém kómatu jako Matěj. Honzík se do tohoto stavu dostal po tragické shodě náhod, kdy se začal topit v bazénu. V loňském roce rodina Vackových vyhlásila veřejnou sbírku, aby mohl Honzík podstoupit terapii kmenovými buňkami. Potřebné peníze se vybrat podařilo, a tak Honzík v prosinci 2015 podstoupil první aplikaci kmenových buněk. Poté musel na speciální neurorehabilitaci, která byla samozřejmě také velmi nákladná. Letos v dubnu Honzík podstoupil druhou aplikaci kmenových buněk a po další rehabilitaci je v plánu minimálně ještě jedna další aplikace.

Martin se bude pochopitelně snažit během své cesty šířit hlavní význam své cesty a získat pokud možno co nejvíce dobrovolných dárců pro Honzíka.

Forma pomoci: číslo účtu: 57333375/0300 ,variabilní symbol: 20201

Více informací na facebooku Pěšky pro Honzíka

 

Na kole pro Matěje

A další člověk,01 který mě kontaktoval, že by také rád přiložil pomocnou ruku, je Tomáš Bojanovský. Tomáš má v plánu objet ČR na kole co nejblíže hranic a svojí cestou někomu pomoci tak, jako jsem to udělal já. Dohodli jsme se tedy, že tato cesta bude opět věnována malému Matějovi Kociánovi. Tomáš by také tímto projektem chtěl veřejnost upozornit na tyto problémy, protože Matějův příběh není zdaleka jediný.

Cesta započne 24. 6. v Nové Vsi (okres Žďár nad Sázavou) a hned odtud povede směrem na Telč a poté již na jih k hranicím a po směru hodinových ručiček bude pokračovat podél hranic. Tomáš bude pochopitelně trasu průběžně během cesty upravovat, ale hrubý odhad vzdálenosti je 2 000 km. Ještě před svojí cestou, 18. 6. se chystá na cyklistický závod Zlaté kolo Vysočiny. Bere ho jako poslední ostrý trénink před plánovanou cestou okolo ČR. Rád by tento závod věnoval Matějovi a všem, kteří jsou v podobné situaci, a proto se rozhodl jet trasu 200 km v rekreačním tempu. Doufám, že i mezi ostatními startujícími cyklisty, se najdou tací, kteří projekt „NA KOLE PRO MATĚJE“ podpoří.

Jednorázová dárcovská SMS ve tvaru „DMS MATEJ“ na číslo 87 777

(Cena jedné DMS je 30 Kč a Matěj obdrží 28,50 Kč. Službu zajišťuje Forum dárců). 
Pravidelná měsíční dárcovská SMS ve tvaru „DMS ROK MATEJ“ na číslo 87 777 (tj. 1x za měsíc po dobu 12 měsíců). 
Formou finančního daru na sbírkové konto pro Matěje č. účtu 123123/0100 a variabilní symbol 555 (tento var. symbol bude přiřazen pro projekt „NA KOLE PRO MATĚJE“).

Na samotnou cestu tedy Tomáš vyráží 24. 6. asi v 16:00. Pokud by se někdo chtěl dozvědět více informací o projektu, a nebo se s Tomášem rozloučit, tak můžete přijít hodinu před odjezdem do KD v Nové Vsi. Pravděpodobně se s Tomášem přijedu rozloučit i já, a tak mohu komukoliv povyprávět o projektu a Matějovi.

Děkujeme všem, kteří se podílí jakkoliv na pomoci pro Matěje a Honzíka.

Více informací na www.cestazasny.com a na facebooku Cesta za sny.

Václav Malinský

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.