Nesa vyjela za krásami Znojemska

IMG 20160721 143048Letní období přímo vybízí k cestování a navštěvování krásných míst. I letos vyjeli uživatelé denního stacionáře Nesa, který spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou, poznávat krásy naší vlasti, aktivně odpočívat, ale také trávit společně volné chvíle. Již cestou z Velkého Meziříčí si udělali přestávku na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde navštívili kavárnu, zahradu a nedaleké dílny. Zde všude pracují lidé s mentálním postižením z denního centra Barevný svět.

Cílem letošní výpravy bylo však Znojemsko, kde během pěti dnů navštívili uživatelé Nesy mnoho pěkných míst. V úterý se před horkým počasím ukryli na lesní naučné stezce nedaleko centra Znojma s názvem „S mlokem Gránickým údolím“. Po procházce někteří navštívili Motoristické muzeum, jiní se raději zašli občerstvit na zahrádku přilehlé restaurace.

Ve středu zavítali do charitního stacionáře Damián a ateliéru Samuel v Hradišti u Znojma. Zde si prohlédli prostory obou služeb, přírodní zahradu. Největší radost přineslo společné zpívání a bubnování na zahradě pod vedením Jany Svobodové ze Samuela. Odpoledne se téměř všichni zchladili na únanovském koupališti, vyzkoušeli místní vodní atrakce, ti nejodvážnější i tobogán.

Nejen centrum Znojma si prohlédli výletníci ve čtvrtek během více jak hodinové jízdy v turistickém vláčku. Odpoledne pak vyjeli na nedaleký hrad Bítov, někteří zvládli i vystoupat na sousedící rozhlednu. Všichni se znovu zchladili, tentokrát však prudkým deštěm.
Při páteční cestě domů proběhla ještě jedna zastávka, a to v Želeticích v jedné ze dvou ručních papíren v České republice. Po krátké exkursi si uživatelé zkusili i výrobu ručního papíru, který si všichni mohli odvézt domů.

Během týdne došlo také na koupání ve vodní nádrži Výrovice, na ranní či večerní vycházky kolem nádrže nebo na příjemné povídání na balkonech pokojů. Nejvíce si uživatelé Nesy užili středeční večer. V přilehlém kempu proběhlo hudební vystoupení místního dua, během kterého si všichni nejen zazpívali, ale také rozproudili taneční zábavu.

„Letní pobyty neslouží pouze k rekreaci uživatelů. Jejich cílem je především podpora uživatelů v jejich samostatnosti, učení pohybovat se v běžné společnosti, v cizím prostředí, umět si koupit vstupenku, zaplatit občerstvení, postarat se sami o sebe v penzionu v maximální možné míře, ale také být několik dní mimo svoji rodinu. Pro některé rodiče uživatelů Nesy je těchto pět dnů jediných v roce, kdy si mohou odpočinout od péče o svého blízkého,“ uvedla Anděla Kašparová, sociální pracovnice Nesy.

Tento pobyt mohl proběhnout díky štědrým dárcům a přispěvatelům na vstupné akce Truckshow v Šeborově. Výtěžek akce byl využit právě na uhrazení části nákladů tohoto pobytu.

„Mně se na pobytu líbilo všechno, celý pobyt byl super. Na vláčku se mi líbilo, na rozhledně, ubytování  bylo super,“ hodnotí závěrem oblíbenou aktivitu Nesy jeden z uživatelů, pan Tomáš.

Alena Poulová, vedoucí denního stacionáře Nesa

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.