V Martinicích žehnali opravenou zvonici

0012b copyV neděli 21. srpna se v Martinicích konala X. letní pouť, při které byla slavnostně požehnána opravená obecní zvonice

Rekonstrukce této stavby mohla být provedena díky tomu, že se nám v letošním roce podařilo získat dotaci z Programu obnovy a rozvoje venkova, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, na kompletní opravu zvonice. Celkový rozpočet byl 365 463 Kč a dotace činí 255 824 Kč. V rámci oprav byla kompletně vyměněna vazba, střecha z pozinkovaného plechu byla odstraněna a zhotovena byla nová z ručně štípaného šindele.
Venkovní i vnitřní omítky byly obnoveny a obíleny. Zhotoveny byly také dveře a byla položena nová dlažba ve zvonici. Celou renovaci provedla firma pana Karla Oulehly ze Závisti. Jelikož stávající pohon zvonu přestal fungovat, byl nahrazen novým lineárním motorem, který dodala a nainstalovala firma Elektrozvon Kopečný z Olomouce. Novou elektroinstalaci provedl Bc. Josef Drápela. Při opravě zvonice byl vyroben i nový kříž a kopule pod ním, kterou zhotovil pan Tomáš Holoubek z Měřína z firmy METALPRO. Pozlacení kříže i kopule provedl pan Vladimír Kučera z Brna Židenic. Výsledek práce všech zúčastněných můžete posoudit na fotografiích. Všechny práce byly provedeny během července a srpna roku 2016 a dokončeny 19. 8. Zvonice byla slavnostně požehnána při X. letní pouti dne 21. srpna 2016, velkomeziříčským kaplanem P. Markem Husákem.
Pro zájemce o historii je přiložen text, který byl nalezen v kopuli pod křížem při letošní opravě. Původní text z roku 1980 byl vrácen zpět a spolu s ním také 24 fotografií z let 1979 – 1980. Přidány byly také snímky z letošní opravy a informace o právě ukončené rekonstrukci. Rád bych poděkoval firmě pana Karla Oulehly za skvělou práci, kterou odvedli, dále firmě METALPRO, panu Vladimíru Kučerovi a všem, kteří jakkoli přispěli, ať už prací nebo radou k obnově naší zvonice.
Michal Drápela, starosta obce

pdfZvonice_Text_1980.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.