Demlovská konference nabídne odborné přednášky i vzpomínky pamětníků

jakub deml 2 jpg 800x800 q85Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? aneb Jakub Deml a literární tradice. Takový je název mezinárodní konference a setkání čtenářů věnované spisovateli z našeho regionu, která proběhne 15. až 17. září v Demlově rodišti – Tasově.

Program vůbec první vědecké demlovské konference v dějinách nabízí odborné přednášky a diskuse nad spisovatelovým dílem i doprovodné akce pro veřejnost. První den konferencí, tedy pátek, bude věnován vztahu Demlova díla s dalšími tvůrci, jako jsou Březina, Šalda, Nezval, Rilke a další. V sobotu vystoupí pamětníci, zazní informace o nových nálezech a další zajímavosti i aktuality.

"Na konferenci a výstavě si chceme také připomenout světlou památku dvou lidí, kteří svými knihami a učitelským působením Demlovo dílo a osobnost přibližovali čtenářům – velkomeziříčského rodáka, básníka a editora Vladimíra Binara (1941–2016) a spisovatele a dlouholetého tasovského učitele Josefa Pěnčíka (1925–2016)," uvedla hlavní organizátorka akce Daniela Iwashita. 

Obnovený náhrobek Demla a Kytlicové požehná Mons. Posád

Významnou událostí nejen pro farníky bude sobotní pontifikální mše za Jakuba Demla, kterou bude od 15 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Tasově sloužit biskup Mons. Pavel Posád. Po jejím skončení bude požehnán náhrobek Jakuba Demla a Pavly Kytlicové, který se pro tuto příležitost podařilo tasovské farnosti obnovit. Před šesti lety byl z hrobu ukraden měděný kvádr s Demlovým jménem. "S vytvořením nového náhrobku podle původního návrhu jaroměřického kovotepce Jaroslava Kruly pro nás nastala spousta dokumentačních problémů – sehnat vše potřebné od přesného vzhledu, přes materiál, až po grafické a řemeslné práce k výrobě náhrobku nového,“ sdělil tasovský farář Pavel Kryl, který s průběhem obnovy seznámí i veřejnost v rámci programu konference, a to v sobotu kolem poledne.

Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky kostela sv. Petra a Pavla, či také kaple sv. Michaela za kostelem.

Třídenní program uzavře literární večer

Součástí třídenního programu jsou mimo odborných přednášek i další akce pro děti i veřejnost.

"Jakub Deml je světový autor, který miloval svůj kraj a rodáky. Je proto podstatné, nakolik živá je jeho přítomnost v jeho rodišti. Na konferenci v sobotu vystoupí paní Marta Milotová a přečte ze svých vzpomínek na dětství v Tasově a prastrýce Jakuba Demla. Výtvarníci Tereza a Štěpán Axmanovi z tasovského sdružení Slepíši zase s Demlovými texty pracují při výuce modelování a práce studentů i tasovských dětí vystaví spolu s pozoruhodným cyklem reliéfů Pavla Slámy na motivy evangelií. Pamětník a básníkův prasynovec Antonín Vrba v podvečer provede návštěvníky zahradou Demlova domu," doplnila další zajímavosti z programu Daniela Iwashita.

Celou akci uzavře scénické čtení z knih a dopisů Jakuba Demla v sobotu v 19 hodin v tasovské sokolovně, v němž budou účinkovat Petr Pochop, Kateřina Smržová, Michal Dudek a děti z tasovské základní školy.

Pořadateli jsou Ústav pro českou literaturu AV ČR, Vysoká škola kreativní komunikace, Spolek Dobrá čeština ve spolupráci s obcí Tasov, tasovskou římskokatolickou farností, základní školou a sdružením Slepíši.

Martina Strnadová

pdfprogram_konference_TASOV.pdf

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.