Výstava Vysočiny nabídne nejen přehlídku drobného zvířectva

rabbit-1422882 1920Ve dnech 1.–2. října se milovníci drobného zvířectva, nejenom z České republiky, ale i řady dalších zemí, sjedou do malebného městyse Bohdalov na již tradiční Výstavu Vysočiny, která i letos pro ně chystá to nejlepší nejenom z chovatelství.

 

Kulturní dům městyse Bohdalova v sobotu od 7.00 do 18.00 a v neděli od 8.00 do 13.00 přivítá pětinásobně více návštěvníků, než kolik má sám obyvatel. Kromě pestré palety řady hospodářských i drobných zvířat, z nichž řada z nich je nabídnuta k prodeji, je připraven také bohatý doprovodný program a již tradiční farmářské a řemeslné trhy. Tam letos ještě v mnohem větším měřítku než dříve budou moci návštěvníci vidět výrobu některých produktů a pro děti bude také připravena dětská dílnička.

Výstava je přehlídkou umu nejenom současných chovatelů, ale i těch dávno minulých. V každé z odborností králíků, drůbeže a holubů se představí na 100 zástupců plemen a barevných rázů, které vznikly mnohaletou odbornou prací chovatelů. V řadě případů je až k neuvěření, že se ještě stále jedná o stejné druhy a že je příroda schopná takové variability.

Pro odbornou i laickou veřejnost je připraven bohatý doprovodný program, např. odborné přednášky, ukázky výcviků psů, pasení ovcí. Také králičí hop je tradiční součástí výstavy, kde mají návštěvníci možnost vidět nejenom opravdové závody, ale také si třeba vyzkoušet jestli by oni sami nemohli navázat na úspěchy našich chovatelů v této disciplíně, kteří přivezli nejedno zlato z mistrovství nebo zda se jim nepodaří se svými svěřenci také překonat některý ze světových rekordů.

Nedílnou součástí výstavy je také páteční program pro děti. Na jeden tisíc dětí ze škol a školek se na téměř dvaceti stanovištích dozví mnoho nového o chovu drobných i hospodářských zvířat. Kdo ví, třeba se řada z nich inspiruje také studenty Mendelovy univerzity, kteří zde v té době pomáhají v rámci odborné praxe, a bude je v této profesi následovat. Tato práce s mládeží přináší místním velké úspěchy. Věkový průměr bohdalovské organizace patří k nejnižším v rámci ČR a to se odráží také na její práci a přípravě celé výstavy. Dobrou přípravou ať již pro chovatelství, tak i pro život, je pro děti také účast na Olympiádě mladých chovatelů. V letošním roce se bohdalovské chovatelské omladině, společně s jejich kamarády z okresu Žďár nad Sázavou, povedl zlatý hattrick, když po třetí za sebou zde vyhráli soutěž okresů ziskem pěti prvních míst a řadu dalších velmi pěkných umístění.

Letošní novinkou v městysi Bohdalov je otevření Pyramidy pro relaxaci a meditaci, největší ozdravné pyramidy v České republice. Příjemnou nabídkou nejenom pro návštěvníky výstavy je možnost navštívit tuto pyramidu v sobotu od 9.00 do 17.00 zdarma, v rámci dne otevřených dveří.

ZO ČSCH Bohdalov

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.