Vzorky slivovic i likérů na košt pálenek odevzdávejte do konce března

Tradicni kostJiž třináctý ročník Tradičního koštu pálenek se uskuteční začátkem dubna v sále hasičky ve Velkém Meziříčí.

Jak čtenáři pravděpodobně ví, košt vznikl v Kozlově u Velkého Meziříčí (tehdy jako „Kozlovský košt“), a byla to první veřejná akce tohoto druhu na Vysočině. Dodnes si zachovává svoji tradici, proto jsme ho v roce 2011 přejmenovali na „Tradiční košt pálenek“. Velmi nás těší, že se akce každoročně opakuje a stále má velkou popularitu. Ostatní košty pálenek se v jiných místech na Vysočině, bohužel, již nepořádají (snad jen v Martínkově u Moravských Budějovic), takže v současnosti je naše výstava doslova „jedinečná“.

Již mnoho let se do soutěže hlásí několik desítek vystavovatelů z celé republiky a je vystavováno přes 200 lahví pálenek. Jedná se především o slivovici, ale velmi často jsou zastoupeny i hruškovice, jablkovice, meruňkovice, vínovice nebo jiné domácí pálenky. Každá kategorie se hodnotí zvlášť, a tak máme několik prvních míst, které získají pohár a diplom. Diplom za vynikající pálenku získávají i destiláty, které obdrží 16 a více bodů. Nejlepší z nejlepších neboli vítěz z prvních míst získává poté titul šampióna a obdrží zvláštní cenu. Od loňského roku je rovněž hodnocena kategorie likérů. Jestli si myslíte, že máte dobrou pálenku, neváhejte a vzorek (počet není omezen) předejte na některé ze sběrných míst, kde vám ji zaevidují do hodnocení mezi ostatní. Příjem vzorků bude uzavřen 31. března do 17 hodin.

Na výstavě, která se koná 8. dubna, můžete všechny vzorky destilátů ochutnat (ochutnávka je zahrnuta v ceně vstupného). Nebojte se, neopijete se. Nalévá se přibližně jeden centilitr, zato můžete ochutnávat jakékoliv množství. Jako každoročně bude i letos kulturní vložka. Bude však s malou změnou. Starší Kosatky (country tance) budou nahrazeny mladšími Kosatkami a mažoretkami. Ve druhé půlce vystoupí mladší a starší karatisté z Velkého Meziříčí. Máte se na co těšit, tak si tuto akci nenechte ujít. Zajímáte-li se více o toto téma, navštivte naše webové stránky.

Jaromír Plodek

kost prihlaska

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.