Přípravný výbor iniciativy Za Náměstí VM předal MěÚ návrh na konání referenda

Mikulášek vizualizace_vm_kostel_copy_copyPřípravný výbor iniciativy předal dne 7. srpna 2017 Městskému úřadu ve Velkém Meziříčí návrh na konání místního referenda týkajícího se vítězného návrhu architektonicko-urbanistické soutěže Revitalizace Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí. Jako součást návrhu byly přiloženy i podpisové listiny.

Dne 15. srpna 2017 byl zmocněnec přípravného výboru Tomáš Bílek městským úřadem písemně vyrozuměn, že předložený návrh splňuje všechny náležitosti dle ust. §10 dle zákona č. 22/2004 Sb., o místním referendu, a splňuje všechny potřebné náležitosti. Podle zákona má Zastupitelstvo města Velkého Meziříčí povinnost zabývat se tímto návrhem na nejbližším jednání zastupitelstva města, tedy 5. září 2017. Nyní již nic nebrání tomu, aby zastupitelé svým usnesením vyhlásili místní referendum.

Vyhlášení místního referenda, jeho průběh a možnosti, které mohou nastat, popisuje advokát Pavel Černý z advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti Brno, s nímž je konzultován celý průběh přípravy a jeho soulad s platnou legislativou ČR: „Rozhodnutí v místním referendu je pro zastupitelstvo a další orgány obce či města závazné, pokud se referenda zúčastní alespoň 35 % oprávněných voličů a hlasuje-li pro ně nadpoloviční většina zúčastněných a zároveň alespoň 25 % všech oprávněných voličů. Podle judikatury Nejvyššího správního soudu má přípravný výbor právo na to, aby zastupitelstvo města vyhlásilo místní referendum v termínu podle jeho návrhu. Výsledek referenda zavazuje orgány města k požadované činnosti či k cíli, kterého se mají snažit dosáhnout. Není proto třeba, aby v otázce navržené pro referendum byl poskytnut orgánům obce detailní návod, jak mají ve věci konat. Místní referendum je podle judikatury důležitým nástrojem kontroly místní samosprávy zejména při správě komunálního majetku a v případech změn, které mají potenciál ovlivnit, často nevratně, tvář obce pro budoucí generace.“

Občanská iniciativa Za Náměstí VM děkuje všem signatářům, podporovatelům a spoluobčanům, kterým není lhostejná budoucnost veřejného prostoru v našem městě, a srdečně vás zve na veřejné zasedání zastupitelstva města konané dne 5. září 2017, na kterém se bude rozhodovat o vyhlášení místního referenda.

Věříme, že zastupitelé budou respektovat vůli občanů města a postupovat dle platných zákonů České republiky.

Za přípravný výbor Za Náměstí VM zmocněnec Tomáš Bílek.

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.