Letní škola seniorů byla opět úspěšná. Konala se i ve Velkém Meziříčí

letni skolaLetní škola seniorů Kraje Vysočina se v letošním roce uskutečnila již po čtvrté a zájem o studium ze strany seniorů byl opět veliký. V letošním roce vzdělávání navštívilo téměř 1 500 seniorů. Cyklus pěti přednášek zavítal do 10 měst Kraje Vysočina: Havlíčkův Brod, Přibyslav, Velká Bíteš, Velké Meziříčí, Pelhřimov, Třešť, Třebíč, Jaroměřice nad Rokytnou, Ledeč nad Sázavou a Pacov. Záštitu nad Letní školou seniorů převzal první náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Franěk.

První přednášku měla pro účastníky připravenou paní Jitka Macháčková a seznámila seniory s tématem Plané rostliny versus superpotraviny - aneb využití planých rostlin v kuchyni, koupelně, lékárně a seznámení se superpotravinami. Návštěvníci přednášek se dozvěděli, že na zahrádce je možné zužitkovat nejen pěstovanou zeleninu a ovoce, ale i plané rostliny. Senioři dokonce ochutnali tvarohovou pomazánku s běžně rostoucím plevelem, který je mimo jiné i zdravý.

Druhou přednášku vedla osvědčená lektorka, certifikovaný trenérka paměti, paní Jana Vejsadová. Přednášku s názvem Vzpomínky - stroj času na cestě do minulosti - aneb jak pomocí vzpomínek oživit svojí paměť. Téměř tři sta seniorů, kteří na přednášku přišli, byli nadšeni, jak se pomocí vzpomínek dá povzbudit paměť. Paní Jana Vejsadová přišla také s jedním obrovským bonusem: sama si přizvala na dvě přednášky velmi vzácného hosta – básníka Františka Novotného. Senioři ho znají z rozhlasového vysílání a nyní ho mohli vidět naživo a poslouchat jeho básničky, myšlenky a milé rozprávění. Podle některých seniorů to bylo vrcholné vystoupení Letní školy.

Na další přednášce pana Karla Kekešiho s názvem Hudba, která léčí - aneb co je to alikvótní zpěv, se senioři dozvěděli, jaký vliv má hudba na naše zdraví a na závěr si všichni zazpívali s harmonikou. Nikomu nevadilo, že přednáška se protáhla a všichni odcházeli z přednášky s úsměvem na rtech. Přednáška Josefa Kaňky Náboženství kolem nás - aneb vliv víry a hodnot v životě člověka a společnosti se zamýšlela nad otázkou náboženství a víry seniorů v jejich běžném životě. Malé zamyšlení nad hodnotami v životě člověka přinutilo návštěvníky k úvahám o životě z jiného úhlu. Poslední přednáška pana Miroslava Hadaše s názvem STOP smutku a START smíchu – naučila seniory principům jógy smíchu a senioři se pěkně od plic zasmáli. Následně se seznámili s léčebnou metodu STOP - START, která je naučila, jak se bleskové zbavit trápení. Zájem seniorů byl veliký, protože zdraví je to, co seniory zajímá ze všeho nejvíc. Všechny přednášky Letní školy seniorů byly realizovány v rámci projektu Vysočina žije seniory. Kraj Vysočina je spolufinancoval ze státního rozpočtu České republiky.

Táňa Křížová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.