Vyprávění s fotografiemi o Kubě odstartovalo cyklus přednášek VGS

IMG 9420Deštivé úterní počasí nepřálo výletům, a tak se mnozí nechali pozvat na přednášku o slunečné Kubě. Své fotografie a vzpomínky na tuto krásnou a rozporuplnou karibskou zemi přišel do Jupiter clubu prezentovat Ing. Bohumil Prudík z Velkého Meziříčí. Zároveň tak zahájil další cyklus přednášek Vlastivědné a genealogické společnosti.

"Pan inženýr Prudík procestoval ostrov Kubu a navázal tak na tradici meziříčského rodáka, pátera Strčanovského, který působil v 18. století v misiích v Novém Španělsku, ke kterému Kuba také náležela," připomněl na úvod přednášky Mgr. Martin Štindl.

"Na Kubu jsem odjel, když tady bylo asi mínus osmnáct stupňů, tam přes den plus třicet. Strávil jsem na ní v lednu zhruba měsíc a měl jsem představu, že západní část, čož je asi čtvrtina Kuby, procestuju stopem, autobusem, na korbě náklaďáku. Vrátím se do Havany, půjčím si skůtr a zbytek projedu na něm," nastínil své představy Bohumil Prudík a pokračoval: „Sehnat otevřenou půjčovnu skútrů se ale ukázalo jako nesnadná záležitost.“ Oproti očekávání také potkal na letišti český manželský pár, se kterým nakonec velkou část cesty společně absolvoval. Bydleli v tzv. kasách, což je soukromé ubytování, kde se platí pokoj bez ohledu na počet ubytovaných. Ke snídani byla vždy míchaná vejce, sýr, dále salám, ovoce, zelenina, káva, mléko a džus. Cestovali stopem, kolektivními taxi nebo státními autobusy. Poznali roztančenou tvář Kuby, která se předvádí turistům a tvář, kterou žijí Kubánci. "Čas na Kubě nehraje žádnou roli. Autobus měl jet v devět, odjel, až byl úplně plný," zmínil Prudík jeden z mnoha osobních poznatků. Kubánci se věnují především pěstování tabáku a za pomoc a radu turistovi očekávali finanční odměnu. Zajímavé povídání doprovodilo promítání fotografií, které tak zprostředkovaly posluchačům rozmanité krajinné scenérie, pohled do okrasných zahrad, poloprázdných obchodů, na architekturu i do opuštěných továren na cukr. 

Tématem další přednášky, naplánované na úterý 26. září v 16 hodin, bude Království Nepál.

Jitka Kočí

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.