Na zahradě třebíčských Chaloupek vznikla německá kopa

Německá kopaV Zahradě u řeky, jak se jmenuje vznikající třebíčské pracoviště Chaloupek, proběhla již třetí akce pro veřejnost. Po medovém dni a Svatojánské slavnosti proběhl první skutečný workshop. Ač nás meteorologové celý týden strašili deštěm, počasí nakonec vyšlo skvěle.

Na zahradě se postupně vystřídalo slušné množství lidí, které zahradničení zajímá. Několik již dobrých známých, kteří se těší na komunitní zahradničení, se chopilo nářadí a společně kultivovali prostor a budovali německou kopu. Komunitní zahrada je totiž jednou z částí programu, který pro zahradu chystáme.

K dispozici bylo návštěvníkům několik odbornic (zahradnic přímo z Chaloupek) a zástupkyně firmy, která se zabývá výrobou kompostů, substrátů, přírodních hnojiv a mulčů, takže k přírodním a školním zahradám má vřelý vztah. Protože si uvědomuje, že vztah k přírodě a péče o ni se musí začít pěstovat již u dětí, má program na podporu dětských pěstitelů. Spolupráce s Chaloupkami se proto přímo nabízí.

Vyvrcholením workshopu bylo založení německé kopy. Jedná se o obdobu vysokého záhonu, ale bez bednění okolo. Hodí se tedy převážně tam, kde je dostatek místa a není k dispozici materiál na vytvoření stěn záhonu. Po stržení drnu a jeho odložení stranou natahali účastníci workshopu na oddrněné místo hromadu starého dřeva. Mezery mezi poleny vyplnila štěpka a potom přišly ke slovu odložené drny. Na drny hlína a na hlínu kompost. Poslední vrstvu tvořila posečená tráva. Takto kopa počká do jara, kdy na ni budou vysázeny sazenice.

Máte-li tedy chuť, založte si na zahrádce vlastní německou kopu nebo vysoký záhon. Dýně nebo rajčata vám porostou jako nikdy předtím. Návodem vám mohou být fotografie na našem FB. A nebo sledujte naše stránky a na jaře se zapojte do komunitního zahradničení v naší Zahradě u řeky.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.