Proběhl první seminář věnovaný lokomoci dětí

IMG 0979Starosta města Velké Meziříčí Josef Komínek zahájil v pondělí 13. listopadu v Jupiter clubu první ze série seminářů zaměřených na prevenci a nápravu chybného držení těla dětí. Kromě města se na něm podílí NNO Lokomoce, z. s., a MUDr. Jaroslava Chlupová. Na úvodní schůzku projektu s názvem „Lokomoce – pohyb jako prevence“ byli pozváni učitelé tělocviku a trenéři pracující s dětmi a mládeží.  

Po úvodních slovech MUDr. Libora Beneše se slova ujala dětská neuroložka a trenérka basketbalu MUDr. Jaroslava Chlupová. Představila své dosavadní zkušenosti a nastínila důvody, pro které je seminář pořádán. „Až 90 procent dětí v mateřských školách má vadné držení těla nebo špatně došlapuje. Tyto děti, až vyrostou, budou navštěvovat ordinace s bolestmi hlavy, zad a dalšími. Je proto potřeba s nimi systematicky pracovat každý den,“ uvedla a následně pustila účastníkům krátký film z hodiny tělesné výchovy. Na něm demonstrovala, jak cvičícím žákům šesté třídy chybí například kvalitní opora těla, nezapojují břišní svaly, neudrží se na rukou.

Projekt je plánován po dobu minimálně dvou let s tím, že bude položen základ pro systematickou, koncepční práci v této oblasti.

Jitka Kočí

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.