Kateřinský jarmark v Křižanově by měl lidem připomínat pravé hodnoty Vánoc

Krizanov Katerinsky_jarmarkKateřinský jarmark ladící na vánoční strunu se stal v Křižanově již tradicí. Ten letošní bude devátý a uskuteční se v sobotu 25. listopadu od 13:30 hodin v místní sokolovně. V porovnání s předešlými ročníky slibuje odlišné pojetí.

Kateřinský jarmark je především bránou do adventního a vánočního času. Jako vždy zde bude přibližně padesát stánků s rukodělnými výrobky, bývá tu k mání vše možné od oblečení přes vánoční ozdoby, keramiku, sklo, šperky, hračky až po perníčky a jiné sladkosti. Účastníci si také mohou zakoupit věnce, které namotaly členky Klubu důchodců Křižanov, nazdobit si jej a být tak nachystáni na první adventní neděli. Nezapomnělo se ani na děti, pro které bude připravena dílnička. Součástí jarmarku je vždy také výstava nabízející inspiraci pro sváteční stolování a vánoční dekorace.

A v čem že bude letošní Kateřinský jarmark jiný? „Došlo k reorganizaci celého prostoru tak, aby se návštěvníci cítili co nejvíce pohodlně,“ řekla Radomíra Schmidová, jedna z pořadatelů. „V posledních letech jsme od spousty lidí slýchávali, že je sokolovna přeplněná, že vznikají houfy u zdobení věnců nebo že se nemají kde posadit.“ Tvořivá část tedy bude na pódiu, galerie bude hostit více prodejců a v sále i předsálí bude víc míst k posezení. K tomu si budete moci dát výbornou kávu, domácí limonádu, staročeského kubu nebo dýňovou polévku z dýní vypěstovaných na komunitní zahradě za sokolovnou.

Součástí jarmarku bude také DDD 2017: Dobročinný bazar Dobrých knih pro Dobrou věc. Kromě knižního bazaru zde budou také ke koupi publikace o Křižanovu včetně nedávno vydaného aktualizovaného prvního dílu Křižanov – od historie po současnost z pera Mgr. Evy Nagyové a kolektivu.

Darujte Dobrou knihu (takovou, kterou doporučíte k přečtení nejlepšímu kamarádovi) nebo si Dobrou knihu přijďte koupit. Nebo třeba obojí. Knihy budou prodávány za symbolickou cenu 30 Kč. Knihu si v klidu přečtěte a po přečtení knihu darujte znovu – tentokrát naší knihovně, aby se dobré knihy šířily mezi další obyvatele Křižanova. Pokud vám kniha natolik přiroste k srdci, že se s ní nebudete moci rozloučit, darujte náhradní Dobrou knihu. Knihy budou označeny logem akce a jménem dárce. Za vytěžené peníze pořídíme pro křižanovskou knihovnu předplatné časopisů, audio knihy, deskové hry či knihy, které si budeme moci půjčit všichni. Knihy, které se neprodají, poputují buď do knihovny, nebo do čítárny „Zastav se s knihou“ na autobusové zastávce na Benešově náměstí. Knihy z čítárny na zastávce si můžete kdykoliv půjčit na zkrácení dlouhé chvíle při čekání na spoj nebo známého. Můžete si knihu půjčit i do autobusu nebo domů. Až si knihu přečtete, vraťte ji zpět do zastávky, ať si ji může půjčit zase někdo další. Donést můžete samozřejmě i svoje knihy. Darované knihy můžete od 15. listopadu nosit v Křižanově do školní družiny nebo na úřad městyse. Knihy lze donést také přímo do sokolovny v Křižanově v den konání akce.

Darujte kus sebe, darujte svou oblíbenou knihu. Pošlete dobré myšlenky dál pro dobrou věc. Zapojme i svoje děti. Ať vyberou svoji oblíbenou knihu a darují ji. Naučme je, že dobročinnost je přirozenou součástí našich životů. Že nás činí lepšími. A buďme jim příkladem.

I Spolek Katolického domu Křižanov bude mít na jarmarku svůj stánek. A to ne ledajaký, nýbrž Movember stánek. O co nám jde? O mužské zdraví!

My, muži z Kaťáku, jsme se již před leti rozhodli podpořit Movember, protože stojíme o to, aby muži neumírali předčasně a zbytečně. Poznávacím znakem Movemberu je knír. Díky tomu, že si ho necháme na listopad narůst, dáváme najevo okolí, že nám to není jedno. Mnohdy se nám pak stává, že se nás na knír někdo zeptá a tím se myšlenka šíří dále. Ale protože léčba není zadarmo a nemocní pomoc potřebují víc než kdo jiný, jde nám také o to vybrat nějaké peníze, které pak míří především na léčení onkologických onemocnění. Minulý rok jsme začali péct „kníraté“ perníčky, které měly k naší velké radosti značný úspěch. Tato akce přetrvala především díky našim pilným ženám a žije dál. Protože jsme však nechtěli ustrnout, rozhodli jsme se pro další krok. Díky tomu vznikl náš kalendář, který si na Kateřinském jarmarku budete moci společně s perníčky zakoupit a nejen tak podpořit dobrou věc, ale ještě získat luxusní ozdobný ukazatel data s těmi nejlepšími muži, které nám Křižanov a okolí nabízí.

Kateřinský jarmark je tedy také a především o dobročinnosti, o lidové tvořivosti, o poctivých věcech. A proti komerci. Radomíra Schmidová k tomu jen s úsměvem dodává: My už se těšíme. Hlavně na vás. Tak doražte.“

Ondřej Nagy, Hana Šeráková, Vojtěch Dvořák

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.