Studenti na Světlé si vyzkouší volit prezidenta republiky

volbyHotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí se zapojila do projektu Studentských voleb, který organizuje JSNS (Jeden svět na školách). Je jednou z 397 středních škol, zapojených do tohoto vzdělávacího programu společnosti Člověka v tísni. Volby proběhnou zítra a pozítří, tj. 12. a 13. prosince. Středoškoláci budou vybírat mezi devíti kandidáty na prezidenta České republiky.

Mezi 397 registrovanými školami z celé České republiky je 172 gymnázií, 176 SOŠ a 49 SOU. Mapa zapojených škol je k dispozici  zde.  „Zájem škol o Studentské volby je veliký, a to i přesto, že se v letošním školním roce konají již podruhé. Potvrzuje se, že vyučující je považují za smysluplný projekt, který studenty atraktivní formou seznamuje s principy zastupitelské demokracie a přispívá k výchově aktivních občanů,“ uvádí Karel Strachota, zakladatel a ředitel JSNS.

Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami. Školy se do projektu přihlašují dobrovolně, stejně tak je účast dobrovolná i pro studenty. Volit mohou studenti starší 15 let. Ti se díky tomuto vzdělávacímu projektu seznamují s principy demokratických voleb a platným volebním systémem. Procvičují si, jak formulovat své názory a obhajovat je v diskuzi. Učí se rozpoznávat nástroje používané politiky k přesvědčování voličů při předvolebních kampaních, uvědomují si spojitost politiky s médii a význam vlastní aktivní účasti ve volbách.

Organizaci voleb na jednotlivých školách zajišťují tříčlenné volební komise složené ze studentů, pracujících pod supervizí pedagoga. Na hlasovacích lístcích, které všechny zapojené školy obdržely, je seznam devíti kandidátů ucházejících se o prezidentský úřad. V případě, že v prvním kole reálných prezidentských voleb nebude prezident zvolen, bude následovat druhé kolo Studentských voleb. „Při minulých volbách, které se konaly v roce 2012, hlasovali studenti, na rozdíl od skutečných voleb, pouze v jednom kole. Letos jsme reagovali na přání vyučujících a pořádáme volby dvoukolové, abychom se co nejvíce přiblížili reálným demokratickým procesům,“ vysvětluje Eva Lukášová, koordinátorka projektu Studentské volby.

Táňa Abrhámová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.