Starosta Komínek: Přeji vám klidný rok bez velkých zvratů

Komínek Josef_starostaVážení spoluobčané,
skončil rok 2017, jehož nejvýznamnější události jsou v měřítku našeho města příliš živé, aby se daly hodnotit. Proto je hodnotit nebudu a zaměřím se jen na stručný výčet toho, co máme ve Velkém Meziříčí společně za sebou.


Asi nejvýznamnější akcí, která se dotkla (bez nadsázky) každého z nás, byla výměna mostu u pošty. Most opravoval kraj - je to krajská silnice, ale oprava a s ní spojené velké dopravní problémy se týkaly především nás, kdo ve Velkém Meziříčí žijeme. Ukázalo se ale, že při dobré vůli ze všech stran lze i takto složitou věc zvládnout. My, řidiči, jsme byli povětšinou (a až na výjimky) ukáznění a trpěliví. Stavební firma byla velni zodpovědná a dodržela vše, co slíbila. Kraj byl důsledný a nenechal naše město v problémech delší dobu, než bylo nezbytně nutné. Všichni si tedy zasloužíme poděkování.
Velmi se také podařila rekonstrukce zadního dvora ZŠ Oslavická. Z toho množství loňských oprav a staveb v našem městě ji vybírám hlavně proto, že nejen patřila mezi finančně nákladné stavby, ale hlavně slouží stovkám dětí a slouží jim dobře.
A konečně chci připomenout první místo v soutěži obcí o třídění odpadů. Zvítězili jsme už potřetí za sebou, a to něco přece znamená. Děkuji všem, kdo třídí - obyvatelům i firmám - a zároveň si uvědomuji, že v našem městě je kvůli neobvyklému množství kontejnerů na tříděný odpad a jejich pohodlné dostupnosti pro každého třídění opravdu snadné. Takže děkuji i všem, kdo se o tento systém starají.   
Pojďme se teď podívat na rok, který nás čeká. Jde o poslední rok tohoto volebního období a osobně si myslím, že nejvážnější diskuse, kterou v zastupitelstvu a nakonec i na veřejnosti povedeme, bude debata o budoucnosti luteránského gymnázia. Čeká nás rozhodnutí o tom, zda jednu z nejvýznamnějších a nejkrásnějších staveb ve městě od soukromých majitelů koupíme. A hlavně nás čeká rozhodnutí o tom, co s ní chceme udělat. Věřím, že k rozumnému řešení dojdeme.
Velkou investicí bude také rekonstrukce mostu u Jelínkovy vily. Jde opět o klíčovou dopravní tepnu našeho města a po zkušenostech z roku 2017 jsem optimistou a vím, že dopravní problémy umíme zvládnout. Čeká nás také přestavba areálu bývalých technických služeb a s tím související výstavba služeben pro městskou i státní policii.  
Jakmile počasí dovolí, chceme ještě letos zahájit práce na úpravě hřiště za 3. základní školou, na které jsme získali státní dotaci. Budeme zateplovat hasičskou zbrojnici a budovat zde výtah a samozřejmě je naší prioritou pokračování procesu získávání pozemků v areálu bývalého Svitu. Je to poměrně hodně velký balík úkolů a moc bych si přál, abychom je do podzimu, tedy do voleb splnili.
Vážení spoluobčané, pojďme v roce 2018 hledat vše, co nás spojuje a mluvit o tom. Společně oslavíme hned tři výročí, která mají pro obecné přátelství lidí i národů přesah: Připomeneme si 100 let od ukončení první světové války, 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku Evropské unie.
Žijeme v jednou z nejkouzelnějších měst na Vysočině - vím o čem mluvím, protože za léta v politice jsem už je viděl opravdu všechna. Máme malé, útulné a pěkně opravené historické centrum. Máme dvě řeky, které vytvářejí malebná zákoutí ve městě. Máme krásný zámek a historický park. Máme všude blízko. Máme jakýsi venkovský poklid, ale zároveň nebývalou nabídku aktivit i akcí pro volný čas (které nám opravdu sousední města trochu závidí). Mluvím o tom proto, že občas na výjimečnost Velkého Meziříčí zapomínáme a považujeme naše město za samozřejmost. Ovšem není to samozřejmé - za vším se skrývá mnohdy neviditelná i nezištná práce stovek lidí, kterým tímto také děkuji.
Vážení spoluobčané, přeji vám všem, aby byl rok 2018 klidný, bez velkých zvratů a změn. Abychom v něm našli stabilitu a osobní pohodu.

Josef Komínek, starosta

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.