V 507 tříkrálových kasičkách se ukrývalo přes tři miliony korun

kolednici507 kasiček, 2 000 dobrovolníků, výtěžek 3 313 085 Kč. Taková jsou závěrečná čísla letošní osmnácté Tříkrálové sbírky, která probíhala na území České republiky v období od 1. do 14. ledna 2018. Na území okresu Žďáru nad Sázavou sbírku společně s tříkrálovými asistenty a koledníky organizovala Oblastní charita Žďár nad Sázavou.

„Je to naprosto skvělé, téměř neuvěřitelné. Mám obrovskou radost ze závratné částky letošního výtěžku, jejíž navýšení o 254 278 Kč oproti loňskému roku opět dokazuje, že pomoc Charity považují lidé stále za důležitou a potřebnou. Velká část výtěžku podpoří naše stávající služby, ať už se jedná o služby pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, s chronickým onemocněním, služby pro seniory, sociálně slabé rodiny, duševně nemocné či lidi umírající. Část výtěžku poputuje na podporu nového projektu tzv. Charitní záchranné sítě – projektu pomoci pro lidi v akutní nouzi,“ sdělila Ing. Jana Zelená, ředitelka žďárské Charity.

A jak poprvé prožívala sbírku s osmnáctiletou tradicí její nová koordinátorka Jitka Milčáková?

"Všechno pro mě bylo nové a nebylo toho málo. Veškerá administrativa, logistika a zajištění doprovodných akcí. Postupně jsem se seznámila a osobně setkala se všemi dvaasedmdesáti tříkrálovými asistenty, kterým jsem dovezla kasičky, potřebný materiál a nezbytné dokumenty. Mnohdy jsem se při svých cestách ztratila, či jsem si nebyla zcela jistá v zaběhnutých postupech, ale musím říci, že mi vždy všichni ochotně pomohli a podpořili mě. A to je asi to nejpříjemnější na celé Tříkrálové sbírce, setkávání se s lidmi, kteří jsou nadšení a ochotní udělat něco pro druhé. A výsledná částka, kterou koledníci vykoledovali, je jen třešinkou na dortu, odměnou za veškeré snažení a čas tomu věnovaný. Ale rozpečetěním poslední kasičky pro mne Tříkrálová sbírka nekončí. Ještě chystáme dvě velké akce jako poděkování koledníkům: divadelní představení ve Velkém Meziříčí a promítání v Kině Vysočina ve Žďáře nad Sázavou."

A jak hodnotí letošní tříkrálové koledování jeden ze dvou tisíc koledníků?

„Z výtěžku sbírky mám velkou radost. Letos jsme opět vyrazili na koledu společně s našimi dětmi. Vzali jsme kytaru a u každého domu v ulici jsme zazpívali nejen tu známou tříkrálovou píseň, ale i koledu o tom, aby Bůh požehnal dané obydlí. Potěšilo mě, že nás lidé již vyhlížejí a za ty dva, tři roky, kdy na koledu chodíme, se z našich tříkrálových pochůzek pomalu stala nová tradice naší ulice. Děti koleda baví. Vždy dostanou něco dobrého, a ještě tím společně přispějeme na dobrou věc, ať už časem, darem, zpěvem nebo úsměvem,“sděluje koledník Jan.

A jaké změny, novinky či zajímavosti Tříkrálová sbírka roku 2018 přinesla?

- Rozdělení velké oblasti Velkomeziříčska na menší. Některé z okolních obcí pečetily samy.

- Více akcí pro dobrovolníky – kromě tradičního koncertu ještě nově odměna v podobě návštěvy divadla a kina.

- K doprovodným maskám, které společně po okrese koledují, přibyl další ušitý velbloud. Tříkrálová „šatna“ žďárské Charity se rozrostla o 12 královských obleků a 22 plášťů.
- Žďárská tříkrálová charitní výprava navštívila v druhý den nového roku Domov klidného stáří ve Žďáře nad Sázavou, kde potěšila svým zpěvem místní seniory, Mateřskou školku Vysočánek a pracovníky Městského úřadu. 

- V Bystřici nad Pernštejnem navštívili uživatelé denního stacionáře Rosa místní Městský úřad, Základní školu Nádražní a volnočasový klub Včela.

-Tříkrálová koleda proběhla i v jiných městysech a obcích podle již zavedených zvyků. V některých oblastech se tradice tříkrálové koledy teprve upevňuje.
- V Rovečném koledovaly i děti z tamního dětského domova.
- Do koledy byly zapojeny i farnosti žďárského a velkomeziříčského děkanství. V některých z nich uspořádali kněží i tříkrálové požehnání, se kterým se pak koledníci vydali na svou pouť.

 

Lenka Šustrová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.