Hosty v katovně vítal krevní písař Martin s Johanou

IMG 0400Divadelní a šermířský spolek Tas pozval zájemce již potřetí k prohlídce katovny s lákavým programem. A mnozí si zajímavou příležitost nenechali ujít.

"Čím se ve středověku ošetřovaly opruzené dětské prdelky?" byli polapeni otázkou Johany návštěvníci katovny hned u vstupu. Na výběr dostali ze tří možností: sušeným červotočem, drcenými vaječnými skořápkami nebo sádlem. Snad všichni s jistotou zvolili sádlo. "A to je jediná špatná odpověď," poučila je Ivana Vaňková v roli Johany. Nejlepší totiž byl drcený sušený červotoč z rámu svatého obrázku.

Co baví jejího muže, krevního písaře Martina, tedy ve skutečnosti Martina Štindla, zjistili lidé hned poté, co postoupili do budovy katovny. Přivítalo je příjemné teplo z kamen, vůně svařeného vína, kávy nebo čaje a spousty pochoutek. A Martin jim představil svoji sbírku středověkých mučicích nástrojů. Mnohé z nich si mohli vyzkoušet na svém těle a přitom se dozvěděli mnohé zajímavosti pojící se s hrdelním právem.

A až se na všechno zeptali, leccos si osahali a mnohé ochutnali, už je zpátky ven lákalo řinčení zbraní. Šermíři totiž právě polapili zloděje, kterého čekal soud. Takže v pátek odpoledne v katovně rozhodně o zábavu nouze nebyla. Dvorkem voněl rasův guláš, kterému nebylo možno odolat, tím spíš, když prý byl ze srnky, nikoli ze psa. A komu to nestačilo, dostal do ruky špekáček, vidlici na napíchnutí a mohl se pustit do opékání. A to veškeré dobroty připravili členové Tasu návštěvníkům zdarma.

Hlavně děti si prošmejdily všechny kouty katovny od sklepa, přes kovárnu až po altánek na skále. A bylo vidět, že budova i její okolí jsou od loňského roku zase něčím vylepšeny. Katovna žije, je to znát.

Martina Strnadová

 

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.