Šampionem výstavy se stala třešňovice z Rudy

 FOA0272uVe 14. ročníku tradičního koštu pálenek se pořadatelům sešlo 163 vzorků destilátů. Šampionem se stala třešňovice Jaroslava Horkého z Rudy. Nejen ji můžete ochutnat 7. dubna od 15.00 v sále hasičky ve Velkém Meziříčí při veřejném koštu.



Na podzim roku 2017 byla velmi špatná úroda ovoce, takže jsme dokonce krátce uvažovali o přerušení každoročně konaného Koštu pálenek. Nakonec jsme si řekli, že by to byla velká škoda, a tuto výstavu, či snad i soutěž, zorganizujeme za každou cenu, aby nebyla přerušena tradice. Dříve se vystavovalo okolo 200 vzorků pálenek a likérů. Vzhledem k situaci, že pěstitelské pálenice letos měly přibližně pouze třetinový výnos destilátů, očekávali jsme, že se propadneme k počtu asi 100 až 120 vzorků. Po uzavírce jsme však tleskali radostí, protože se letos sešlo 163 vzorků destilátů a likérů. Skalní vystavovatelé prostě sáhli do svých archivů, takže letos na výstavě můžeme ochutnat kromě mladých, taktéž dvouleté i víceleté pálenky. Tento počet svědčí o oblíbenosti akce.
Hodnotící komise, které již zasedají téměř pravidelně ve stejném složení, a mají proto obrovské zkušenosti, zasedly dne 24. března, a všechny vzorky ohodnotily. Bylo určeno 9 kategorií (slivovice, jablkovice, hruškovice, vínovice, třešňovice, meruňkovice, černý bez, likéry a ostatní ovoce). Na výstavě letos mohou návštěvníci ochutnat velmi zajímavé destiláty. Například mrkvovici, pomerančovici, citronovou pálenku, malinovici nebo dokonce pálenku z řepy či z jahod.
Pálenky umístěné na prvním místě v každé kategorii poté soutěží mezi sebou o tzv. šampióna výstavy. Již nyní můžeme prozradit, že se jím stala třešňovice pana Jaroslava Horkého z Rudy. Hodnocení je anonymní a velmi spravedlivé. V mnoha případech komisaři po zveřejnení výsledků zjistili, že si svoji pálenku shodili na nižší místo.  Inu, neváhejte a přijďte ochutnat nejlepší pálenky či likéry ze širokého okolí, ale rovněž z Prostějovska, Lounska či Bučovicka. Veřejný Tradiční košt pálenek se letos bude konat dne 7. dubna od 15 hodin v sále hasičky ve Velkém Meziříčí. Za vstupné 150 Kč to stojí za to. Ochutnávka se neplatí, ba navíc na akci vystoupí taneční skupina Kosatky a rovněž karatisté z Velkého Meziříčí.

Jaromír Plodek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.