Zasloužilí funkcionáři sborů dobrovolných hasičů okrsku Velké Meziříčí se setkali v Martinicích

IMG 4905Vedení okrsku SDH Velké Meziříčí pořádá již několik let setkání zasloužilých funkcionářů sborů dobrovolných hasičů. V letošním roce se toto setkání uskutečnilo v neděli 8. dubna a zavítali jsme do obce Martinice. V 15 hodin byl sál kulturního domu naplněn všemi pozvanými funkcionáři z dob minulých a také představiteli současného vedení hasičů z okresu Žďár nad Sázavou.

Program nás čekal opravdu velmi bohatý. Řízení se ujal náměstek starosty OSH a člen VV KSH Antonín Teplý. Poté dostal slovo starosta obce Martinice a zároveň velitel SDH Martinice Michal Drápela, který nám představil, co nového se v poslední době v Martinicích událo. Všichni přítomní byli velmi překvapeni množstvím akcí, které byly v minulých letech zrealizovány a jak moderní vzhled obec v současné době má. Následovala prezentace výstavby nově vznikající budovy hasičské zbrojnice a obecního úřadu. Stavba byla započata v září loňského roku a v současné době je těsně před dokončením. Prezentace nové budovy všechny velmi zaujala a netrpělivě očekávali její prohlídku.

Na setkání zasloužilých funkcionářů vystoupil také starosta okresního sdružení hasičů a ředitel pobočky HVP Luboš Zeman. Ten seznámil všechny přítomné s aktuálními informacemi ze SH ČMS a HVP. Obdivně se také vyjádřil ke stavbě hasičské zbrojnice a obecního úřadu v Martinicích.

Se svojí prezentací vystoupil také starosta Sboru dobrovolných hasičů Martinice Martin Ambrož, který přítomné seznámil s aktuálním děním a především s kompletní renovací historické koňské stříkačky, která bude chloubou dobrovolných hasičů v Martinicích i celé obce.

Následovalo představení praporů jednotlivých sborů našeho okrsku, které si připravil starosta okrsku Velké Meziříčí, bratr Petr Invald. Představeny byly téměř všechny hasičské prapory. Opravdovou raritou byl prapor SDH Oslavice, který bude teprve v letošním roce slavnostně požehnán při oslavách 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Oslavici.

Ke všem přítomným promluvil také bratr Ladislav Fajmon, který je členem aktivu zasloužilých hasičů. Bratr Fajmon seznámil všechny přítomné s aktivitami, které jsou pořádány pro bývalé aktivní funkcionáře sborů, a velmi kvitoval, že se na tyto zasloužilé hasiče nezapomíná, a to ani poté, co již nejsou aktivní ve své činnosti.

Po vystoupení bratra Ladislav Fajmona následovalo společné fotografování všech zúčastněných a poté prohlídka stavby nové hasičské zbrojnice a obecního úřadu a také techniky hasičů a obce Martinice. Starosta obce Michal Drápela nás provedl celou budovou, seznámil nás s využitím jednotlivých prostor, které bude využívat jak obec, tak dobrovolní hasiči pro svoji činnost. V hasičské zbrojnici budou mít dostatek místa pro svoji techniku jak dobrovolní hasiči, tak obec Martinice. Stavba zaujala všechny přítomné nejen svým rozsahem, ale také praktičností využití, kdy se podařilo skloubit potřeby obce a dobrovolných hasičů. Valná většina hasičů se přiznala k tomu, že takovou budovu obci a martinickým hasičům v dobrém závidí.

Po ukončení prohlídky nové stavby jsme se vrátili zpět do kulturního domu, kde už na nás čekalo vynikající občerstvení. Poté si mohli všichni v klidu popovídat. Letošní setkání zasloužilých funkcionářů se velmi vydařilo a všichni se spokojeně vraceli do svých domovů. Poděkování patří pořádajícímu Sboru dobrovolných hasičů v Martinicích a také obci za poskytnutí prostor a důstojného zázemí.

Petr Invald, starosta okrsku Velké Meziříčí

Obrázek1

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.