V divočině na Ostrůvku se nikdo neztratil

Den Země_Velké_Meziříčí_05Divočinou na zahradě ekocentra Velké Meziříčí v neděli odpoledne prošlo více jak 200 návštěvníků a nikdo z nich se neztratil, ba naopak. Každý si v rozkvetlé zahradě našel svoje místo, kde se mohl věnovat činnostem, které mu byly blízké.

 

Je na místě položit si otázku: „Může ve městě existovat divočina?“  Může. Jedná se především o zeleň, která spolu s městskou zlení plní mikroklimatickou funkci (ochlazuje), snižuje prašnost, zvyšuje vlhkost vzduchu, poskytuje živočichům životní a hnízdní prostor, potravu i úkryt a stín. Zahrada na Ostrůvku takovou malou divočinu uprostřed města představuje a právě do ní mohli v neděli 22. dubna 2018, v rámci oslav Dne Země, zavítat především rodiny s dětmi, pro které byl připraven bohatý program.

Několik stanovišť bylo věnováno tvoření.  Milovníci divokého zahradničení si vyráběli semínkové bomby, kterými později zkrášlili nejen svoje zahrady a okolí domů, ale i nehostinná místa města, která dosud nebyla zazeleněna. Malí zahradní architekti vytvářeli dekorace v podobě ježků ze starých punčoch a pilin, kterým po pečlivém zalévání narostou travní bodliny, domů si mohli dále odnést „hmyzáky“ z kamenů a drátku, vážky a hmyzí hotely.

Kromě vyrábění se samozřejmě i zkoumalo. Objevovali jsme život v kompostu, někteří si vlastnoručně vyrobili domácí vermikompostér, který si odnášeli domů i s násadou žížal, prozkoumali jsme život v jezírku a seznámili se formou kvízu se živočichy, kteří s námi obývají města a venkov. Na zahradu jsme mohli nahlédnout i z ptačí perspektivy z koruny prastarého smrku, do níž se odvážlivci dostali pomocí  lezecké stěny, kterou zde zbudovali a provozovali členové lezeckého oddílu Lezu v Mezu. Nechybělo ani tradiční občerstvení – hadi z těsta pečení na ohni. Počasí nám opravdu přálo, nálada byla výborná a ostrůvecká divočina pohodová.

Tato akce se uskutečnila díky finanční podpoře Města Velké Meziříčí a Krajského úřadu Kraje Vysočina.

V pondělí se na Ostrůvku následně konal tradiční Den Země pro sociální organizace z Velkého Meziříčí. Letos jsme přivítali 93 návštěvníků ze Základní a  Praktické školy, Denního stacionáře NESA, Centra Kociánka Březejc, Střediska Kamélie, Sociální služby města Velké Meziříčí a Domova pro seniory a Domova bez zámku Pucov. Program byl tematicky stejný jako předchozí den, ale prakticky uzpůsobený pro cílovou skupinu znevýhodněných. Společně strávené chvíle v příjemném prostředí zahrady a poklidná atmosféra vzájemného setkávání nás jako vždy všechny velmi obohatila.

Tato akce se uskutečnila díky finanční podpoře Města Velké Meziříčí – programu Zdravé město.

Jana Čížková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.