Na besedě představí způsoby péče o nevyléčitelně nemocné

Beseda ZR_hospicova_paliativni_pece_2018Jak zajistit péči vážně a nevyléčitelně nemocným lidem? A jak podpořit jejich rodiny a blízké? O těchto a dalších otázkách, podobně jako o mýtech kolem hospicové a paliativní péče na Vysočině, se bude hovořit na besedě pro veřejnost „Nejste v tom sami“, která se uskuteční ve žďárské Orlovně v pátek 18. května od 19 hodin.

Podle posledních průzkumů si 80 procent Čechů přeje dožít doma. Realita je ale jinde. V Česku ročně zemře přes sto tisíc lidí, z toho kolem 70 procent v nemocničním prostředí.

Zatímco dítě přichází na svět radostně očekávané, po svém narození je obklopeno péčí a láskyplnou přítomností blízkých, člověk na konci života umírá většinou osamocen. „A nemusí tomu tak být,“ je přesvědčen jeden z organizátorů besedy Vojtěch Kalčík z Mladých lidovců. „Pečující osoby mají často obavy, zda při péči o vážně a nevyléčitelně nemocné zvládnou i péči o svoji rodinu a zda se nedostanou do vlastních ekonomických problémů. Na besedě chceme ukázat, že na péči o své blízké nemusí být sami. Představíme možnosti všestranné podpory a pomoci,“ přibližuje téma besedy pro veřejnost Kalčík.

Od ledna letošního roku je takzvaná paliativní péče v domácích hospicích na seznamu výkonů, které proplácejí zdravotní pojišťovny. „Zařazení úhrad domácí paliativní péče je určitě krok správným směrem, bohužel ale není ještě plně akceptován všemi zdravotními pojišťovnami a zůstávají další otazníky v koncepci péče o nevyléčitelně nemocné a jejího financování. Toto je velký úkol pro nadcházející období,“ uvádí poslanec Kaňkovský, který besedu spolupořádá a také působí ve Sněmovně v Podvýboru pro sociálně-zdravotní pomezí. Kaňkovský se domnívá, že především domácí péče o pacienty v terminálním stádiu je pro ně nejen komfortnější, ale také ekonomicky výhodnější. „Jsem také rád, že se podařilo prosadit dlouhodobé ošetřovné, které mohou využít od 1. června 2018 ti, kteří budou doma pečovat o umírajícího. V těchto případech se čas neměří na roky, ale na měsíce či týdny,“ uvádí Kaňkovský, který si uvědomuje, že je třeba urychleně připravit kvalitní zákon o hospicové a paliativní péči, který u nás chybí.

O bohaté praktické zkušenosti s hospicovou a paliativní péčí se podělí zástupci organizací – Domácí hospicové péče ze žďárské charity, spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy a Domácího hospice Vysočina. Záštitu nad besedou převzal místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.

Dagmar Hosová

Beseda ZR_hospicova_paliativni

 

 

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.