Být osobním asistentem je náročné, ale obohacující

CharitaMoje práce osobního asistenta je velmi rozmanitá. Pracuji v terénu, kde docházím přímo do domácností našich uživatelů. Zde jsem k dispozici staršímu muži, který naši péči potřebuje. Pomáhám mu v činnostech, které už nezvládne sám. Uklízím v jeho domácnosti, připravuji stravu, kterou mu pak podám, peru prádlo, doprovázím na procházky, anebo prostě jen dělám společnost a rozhovorem pomáhám zahnat samotu. 

V mé pracovní náplni je i koordinace žďárské pobočky Osobní asistence. Když skončí práce v terénu, vracím se do kanceláře, kde píši individuální plány, zpracovávám statistiku a podklady pro vyúčtování, komunikuji s potencionálními i současnými uživateli a jejich rodinami, vedu porady, kde si s kolegy předáváme informace o provozu naší služby a někdy i řešíme problémy, které při naší práci vyvstávají. Snažím se, aby všichni moji kolegové byli tam, kde mají být, zkrátka dělám všechno pro to, aby naše služba fungovala co nejlépe. Takhle většinou vypadá můj obyčejný pracovní den.

Pro Charitu pracuji od roku 2013. Nejdříve jsem začínal na dohodu jako osobní asistent. Tehdy jsem to bral spíše jako brigádu, která mi pomůže zlepšit moji finanční situaci do doby, než dokončím studia, a jako příležitost nasbírat nějaké pracovní zkušenosti, které se budou dobře vyjímat na mém pracovním portfoliu. Tehdy jsem si myslel, že Osobní asistence pro mě bude jen zastávkou a já později budu pracovat s mou vysněnou cílovou skupinou, tedy mládeží. Dopadlo to ale jinak. U Osobní asistence jsem už zůstal. Navýšil se mi nejen pracovní úvazek, ale změnila se mi i pracovní pozice a já se stal, jak jsem už zmínil, koordinátorem Osobní asistence pro pobočku Žďár nad Sázavou.

Nelituji ničeho. Mám pocit, že jsem přesně tam, kde mám být. A tak jako je tato služba náročná a vyčerpávající, je stejnou měrou naplňující a obohacující.   

Vladimír Učeň

SLAVÍME 25 LET. Slavte s námi.

Oblastní charita ve Žďáře nad Sázavou slaví 25 let od svého vzniku. Svou činnost zahájila v roce 1993. Za dobu své existence se vyprofilovala v organizaci, která poskytuje sociální, zdravotní a humanitární služby lidem v nepříznivé životní situaci. Rovněž nabízí služby podporující fungování rodiny a služby prevence rizikového chování. To vše prostřednictvím kvalifikovaných pracovníků a dobrovolníků. Charita je církevní organizací, její poslání vychází z křesťanských hodnot.
Všech patnáct zařízení a dalších doprovodných poskytovaných služeb působí na území okresu Žďár nad Sázavou. Více informací získáte na www.zdar.charita.cz.

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.