Diagnóza? Přisáté klíště. V létě lékaři řeší i takové případy

tick-1271763 640Desítky lidí měsíčně dorazí na urgentní příjem s přisátým klíštětem. V Nemocnici v Novém Městě na Moravě každý den řeší dva takové případy.

„Jakmile začne sezona, jsou to dva pacienti denně, o víkendu víc. Maximum je sedm případů za jeden den. Máme dokonce zkušenost, kdy si jeden pán zaplatil devadesátikorunový pohotovostní poplatek a v čekárně na vytažení klíštěte čekal několik hodin, protože lékaři museli řešit závažnější případy,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Klíště si přitom zvládne vytáhnout každý sám, lékaře k tomu opravdu nepotřebuje. „Asi se bojí komplikací, že klíště přetrhnou, ale to vůbec nemusí, ze samotných kusadel přenos infekce nehrozí, ránu je potřeba opakovaně vydesinfikovat, aby nedošlo k zanícení, tělo se jich potom samo zbaví,“ upozorňuje mluvčí Pecková.

A jak tedy při odstraňování klíšťat postupovat?

Před odstraněním je potřeba klíště zakápnout desinfekčním roztokem. Olejové přípravky a masti nejsou doporučovány, zvyšují riziko přenosu potenciální infekce. Klíště nevytáčet, ale ze strany na stranu ho vyviklat, nejlépe za použití pinzety, nebo speciální karty, háčku nebo klíštěk k tomu určených. Pokud nemáte doma ani jednu pomůcku, je možné použít i prsty ruky, rukavice nejsou nutné, pokud na prstech nejsou čerstvé oděrky. Larva jde odstranit i navlhčenou vatovou tyčinkou. Po odstranění klíštěte opět ranku vydesinfikovat. Klíště bezpečně zlikvidovat – ponořit do desinfekčního roztoku a spláchnout do toalety. Rozhodně není doporučeno klíště rozmačkávat mezi nehty nebo pálit.

Pravděpodobnost přenosu onemocnění z infikovaného klíštěte na člověka stoupá s délkou jeho přisátí na kůži. Proto je nutné přisáté klíště co nejrychleji po jeho objevení z kůže odstranit.

Po odstranění klíštěte je potřeba sledovat místo přisátí. Drobné zduření a zarudnutí, většinou svědící, je lokální reakcí a neznamená onemocnění infekční chorobou. Zvětšující se zarudnutí, typicky s centrálním vyblednutím již může být příznakem onemocnění a je potřeba vyhledat lékaře. První příznaky obou nejzávažnějších onemocnění jsou očekávatelné nejdříve 2 – 3 týdny po přisátí klíštěte a mohou se zpočátku projevit jako chřipkovité onemocnění. Tento interval je také nejkratším časem do vytvoření protilátek, které je možno stanovit v krvi, dřívější odběr nemá smysl, může být falešně negativní. Samotná pozitivita protilátek ale není důvodem k léčbě, ta se zahajuje až ve chvíli, kdy má člověk klinické příznaky onemocnění.

Tamara Pecková Homolová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.