Rybářské závody v Jívoví tentokrát provázelo úmorné vedro

kapr-1V sobotu 4. srpna se na jívovském rybníku "Zvonďáku" uskutečnil další ročník vyhlášených a velmi populárních rybářských závodů.

Hlavními pořadateli se opět - ostatně, jak také jinak - stali Jaroslav "Zvonda" Horký z Jívoví, jenž má od obce onen zmíněný rybník pronajatý, a Stanislav Dočkal z Velkého Meziříčí. Paradoxem zůstává, že organizátoři přesunuli původní termín konání z obvyklého a tradičního začátku července až na počátek srpna právě z toho důvodu, že v onom pozdnějším termínu se bylo lze nadít mírnějšího počasí. Ale nastojte: ono, ejhle, nakonec přesně naopak! Jenomže, pravda, kdopak to mohl předem vědět, jak v srpnu bude?
Zájemců o tuto navýsost pohodovou soutěž se však sešlo a sjelo i tak opravdu hodně, takže břehy rybníka byly docela obsypány. Vedle domácích borců zde nechyběli ani ti velkomeziříčští, svá zastoupení tu měly i Vídeň, Mostiště, Žďár n.S., Budišov, Brno, Moravský Krumlov a už tradičně také Dobřínsko (u M.Krumlova).
Protože tedy po celý den panovalo značné horko, ryby pochopitelně braly dost málo. A to víceméně pouze sporadicky. Od startu v 6 hodin až do pravého poledne se jich vytahalo o poznání méně, nežli jaké bylo původní očekávání a předsevzetí. Naštěstí se tu ale nabízely i jiné atrakce nežli jenom koukání na splávek anebo na tzv."policajta" (= na čihátko). K dispozici se totiž namanul i znamenitý gulášek pana Holemého, osvěžující čepované pivečko, dále perlivá, řetízkující slivovička pánů Horkého a Uhlíře, rumíček, uzeniny (klobásky, trampská cigára a kousky čerstvě vyuzených kaprů), k tomu i roláda a další dobrůtky, mňamky, pochutiny, papáníčka, pitíčka a rozličná další kocháníčka a potěšeníčka. Zkrátka: "Když neberou rybišťata, potěší tě pivišťata!" Hlavně nevěšet hlavu. Ono se zkrátka ne nadarmo říkává, že pravé, echt rybářské závody, to je vlastně taková jakoby hospoda pod širým nebem...
Nejmladším účastníkem se stal devítiletý Lukáš Adlof z Budišova; nejlepší ženu mezi čtyřmi závodnicemi (z nichž bohužel ani jediná nechytila byť i jen šupinku) vybral nakonec los: a sice právě Janu Mokrou z Hamrů nad Sázavou, totiž absolutní vítězku předloňského ročníku.
Letošní celkový vítěz, jímž byl Zdeněk Záviška z Moravského Krumlova, vyvlekl z vody dohromady 155 centimetrů ryb; na druhé příčce stanul Lambert Doležal ze Žďáru nad Sázavou a na třetím místě skončil Jaroslav Martinec z Mostišť. Nejdelšího oploutvence ulovil Roman Prokeš z VM (kapr 59cm).
Nejúspěšnější závodníci dostali na závěr kovové poháry - vítěz navíc i onen putovní -, dále diplomy a hodnotné věcné ceny. Poté se konalo slosování dalších věcných cen v tzv.tombole; takže i ti, jimž paní Štěstěna a svatý Petr - totiž známý patron všech rybářů - žádný úlovek nedopřáli, mohli nakonec jakoby "na odškodněnou" i celkem v pohodě něco vyhrát.
Příštího roku se jívovské závody z důvodu úprav dna rybníka (bagrování bahna) konat nebudou.

- vp -

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.