Za poznáváním řemesel vyrazily všechny generace

kapr copy_copyBýt zedníkem, truhlářem, kovářem nebo zjistit, jaké to je ručně pohánět pilu na dřevo, to vše mohli vyzkoušet a omrknout návštěvníci, kteří zavítali do Dobré Vody. Sbor dobrovolných hasičům jim zde připravil druhý ročník Dne řemesel aneb Jak se pracovalo před sto lety.

Nedělní odpoledne v Dobré Vodě patřilo dětem a jejich zvídavým a hravým rodičům. Na hřišti u školy si vyzvedli účastnickou medaili a pak se společně vydali na putování vesnicí a časem. Připraveno pro ně bylo několik zastavení, kde si mohli prakticky vyzkoušet, co obnášelo například ohoblovat prkno, vozit maltu, vyprat prádlo na valše. Ocenili práci, kterou měly ženy s těžkými žehličkami. „Všechno vystavené se našlo na půdách, každý donesl, co měl doma,“ osvětlila původ mnohdy unikátních vystavených kousků jedna z pradlenek. Jedním z nejzajímavějších a nejoceňovanějších zastavení byl žentour, který poháněl například stroje na mlácení obilí. Na jeho roztáčení, jak se přihlížející dozvěděli, se používaly krávy, které chodily dokola po dvoře. V neděli na pohon pily stačily vždy dvě nadšené děti.

V bohatém programu nechybělo ani domácí zvířectvo, zejména děti obdivovaly oslíka, využily svezení na koni a ty odvážnější si pohladily kapra. Pro starší účastníky byla přichystána ochutnávka domácí slivovice a výborné medoviny. „Vyrábíme jí bez chemie a tradičním postupem, který trvá tři roky,“ přiblížil dobrovodský včelař Dlouhý.

Na závěr si děti nechaly namalovat na obličeje nejrůznější obrázky, zatačily si na parketu a posilnily se přichystaným občerstvením. Slovy jednoho z nich: „Byla to bezva akce a těšíme se na příští ročník.“

Jitka Kočí

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.