Sociální klinika v Meziříčí nabízí rychlou pomoc za symbolický poplatek

blur-1867402 1920Lidé, kteří se dostali do složité životní situace, nutně potřebují psychoterapeutickou pomoc, ale nemohou si ji z finančních důvodů dovolit – to jsou klienti pobočky Sociální kliniky ve Velkém Meziříčí na Vysočině. Bez nároku na honorář jim pomáhají zkušení terapeuti.

 

Nejčastěji pracují terapeuti s lidmi, kteří procházejí velkou životní krizí, mají problémy ve vztazích anebo jsou nespokojení se svým životem a nevědí, jak ho změnit a zlepšit. Častým tématem také bývají také například pocity osamělosti nebo strachu, úzkostné stavy či nespavost. Lidem s podobnými potížemi velmi účinně pomáhají terapie. Terapeutů, kteří mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami, je ale málo, a tak bývají čekací lhůty nepřiměřeně dlouhé. Služby soukromých terapeutů si zase nemůže dovolit každý.

Na Vysočině zájemcům pomáhá terapeutka Svatava Drlíčková. „Došli jsme k přesvědčení, že když pracujeme s klienty za peníze, můžeme si dovolit pracovat také zadarmo s těmi, kteří si nemohou dovolit platit za terapii plnou cenu. I oni mají mít příležitost uzdravovat ve svém životě to, co potřebují. Doufáme, že tímhle způsobem se rovnováha bude šířit i dál. A že lidé, kterým teď pomůžeme my, budou mít v budoucnu kapacitu pomáhat jiným,“ vysvětluje Svatava Drlíčková, proč se rozhodla věnovat část svého času zdarma lidem, kteří potřebují pomoc.

Svatava Drlíčková se věnuje individuální terapii a poradenství v soukromé praxi ve Velkém Meziříčí a působí v řadě zařízení pro děti a dospělé jako externí terapeut.

Příběhy klientů

Sociální klinika působí v České republice čtvrtým rokem a za tu dobu pomohla osmdesátka dobrovolných terapeutů třem stovkám lidí. Mezi klienty byl například 45letý muž trpící úzkostí a nespavostí. Jeho manželka podstoupila operaci zhoubného nádoru a chemoterapie. Muž se tak musel najednou sám starat o dvě malé děti ve věku tři a sedm roků. Rodina se také dostala do finančních potíží, muž ale musel být pro všechny kolem silný. Od manželky se raději držel stranou, aby se “neprovalily emoce” a nestresoval ji. Díky terapii se měl komu svěřit, pochopil své obavy, lépe zvládnul náročnou péči o domácnost a děti, a hlavně dokázal se ženou mluvit o svých problémech i o strachu o ni. Zlepšil se tak nejen jeho stav, ale také vzájemné vztahy se ženou.

Další klientkou byla mladá matka dětí předškolního věku. Byla nervózní, nesoustředěná, všechno ji hned rozzlobilo. Ztrácela trpělivost, když děti zlobily, například vztekle třásla s neposlušným synem a křičela na něj. Nikdy se tak nechtěla chovat a vyčítala si to. Za vším byla její nervozita z toho, že půjčila kamarádce větší částku peněz a nemohla ji z ní dostat zpět. Manželovi vše tajila a měla strach se mu svěřit. Klientka trpěla nejen pocity viny, ale také tím, jak se v její původní rodině stále objevovalo neuvážené zacházení s penězi. Ukázalo se, že se v rodině objevuje téma “kupovat si přízeň a lásku”. Během spolupráce klientka přiznala manželovi, co udělala, on se sice rozčílil, ale podpořil ji a dohodli spolu další kroky. Ženě se velmi ulevilo, přestala být plačtivá a neklidná. V rodině se výrazně zlepšily vztahy.

Workshopy pomohou zlepšit život

Sociální klinika v září rozjela benefiční sérii workshopů nazvanou Magie dobrého života „Hodně lidí, se kterými se v Sociální klinice setkáváme, si přeje mít dobrý život. Představy o tom, co je dobrý život, se ale mohou výrazně lišit. Nabízíme proto širokou škálu témat, která mohou pomoci při hledání životního naplnění,“ vysvětluje výkonná ředitelka Sociální kliniky Magda Juráňová.

Účastníci workshopů dostanou možnost vyzkoušet si různé techniky a cvičení, které jim mohou pomoci zlepšit život. Jeden z kurzů, které se odehrají v Brně, povede právě Svatava Drlíčková a bude se věnovat objevování hudby v nás i v našem okolí. Účastníci si také vyzkoušejí hru na hudební nástroj a přesvědčí se, že hrát může úplně každý.

Zájemci se mohou přihlásit na webových stránkách Sociální kliniky. Vstupné je vlastně darem a účastníci se sami rozhodnou, jakou částku klinice poskytnou. “Vycházíme z běžné platby za terapii v Brně, která se pohybuje od sedmi set korun výš. Při rezervaci míst na jednotlivých kurzech si zájemci sami vyberou, jakou částkou chtějí věnovat na práci Sociální kliniky a na pomoc druhým,” říká koordinátorka brněnské Sociální kliniky Markéta Charvátová a doplňuje, že všichni lektoři vedou kurzy bez nároku na honorář.

Přehled workshopů Magie dobrého života v Brně:

TĚLO JAKO HUDEBNÍ NÁSTROJ

Svatava Drlíčková, 6. 10. 2018, 17–20 hodin, Sociální klinika, Zelný trh 11

Hudba rezonuje v každém člověku. Má svůj rytmus i melodii a sahá až ke kořenům předků. Jen ji někdy neslyšíme a necítíme. Společně proto budeme netradičními způsoby objevovat kouzlo hudby v nás i v okolí. Rozezníme dech, probudíme hlas a v přirozeném rytmu necháme plynout tělo, až nakonec uslyšíme svět. Návštěvníci si vyzkouší také hru na hudební nástroje a přesvědčí se, že hrát může každý.

DOBRÝ RODIČ – DOBRÝ ŽIVOT ANEB BIOSYNTÉZA V ŽIVOTĚ RODIČE

Markéta Charvátová, 31. 10. 2018, 18–21 hodin, Sociální klinika, Zelný trh 11

Jak přemýšlíme o dobrém rodiči v nás, jak jej prožíváme a jak se díváme na to, co dělá naše tělo? Biosyntéza je celistvý přístup, který vychází z předpokladu, že člověk stále jen nepřemýšlí, ale také cítí emoce a vnímá své tělo. Připravená jsou proto cvičení zaměřená na poznání limitů a zdrojů těla, aby návštěvníci pochopili, co ve vztahu k dětem funguje, a kde je potřeba jej posílit. Cílem je ukázat, jak skrze sebe hledat odpovědi na otázky spojené s rodičovstvím.

VZTAH K TĚLU: OCHUTNÁVKA METODY BIOSYNTÉZY

Martin Hofman, 22. 11. 2018, 18–21 hodin, Sociální klinika, Zelný trh 11

Biosyntéza prohlubuje vztah se životem uvnitř nás – v našem těle i duši. Přijďte prohloubit a prozkoumat vztah ke svému tělu a vitalitě prostřednictvím psychoterapeutického přístupu biosyntézy. Vyzkoušíte si v bezpečném rámci práci s dechem, pohybem a hlubším uvědomováním svého těla. Představíme i základní teoretické koncepty, na nichž biosyntéza stojí.

Podrobnosti: www.socialniklinika.cz/magie-dobreho-zivota

Tereza Maixnerová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.