Heřmanov na Žďársku získal ocenění v Evropské soutěži obnovy vesnice

Hermanov copy_copyKraj Vysočina měl svého zástupce v soutěži Evropské ceny obnovy vesnice – obec Heřmanov, která vyhrála národní kolo soutěže Vesnice roku v roce 2017. Heřmanov uspěl a v konkurenci 23 dalších obcí z celé Evropy si odváží ocenění za mimořádné výsledky v několika oblastech rozvoje vesnice. Slavnostní udílení cen se letos konalo ve dnech 20. – 22. 9. 2018 v Tyrolské obci Fließ, která se stala vítězem Evropské soutěže obnovy vesnice před dvěma roky.
Mezinárodní hodnotitelská komise po dvou a půl dnech rozhodování vybrala ze všech účastníků soutěže, kterou pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice, jako nejlepší obec Hinterstoder z Horního Rakouska. Ta bude slavnostní předávání Evropské ceny obnovy vesnice hostit za dva roky.
Zástupci mezinárodní komise se shodli na tom, že obec Heřmanov je ukázkovým příkladem realizace investic v oblasti infrastruktury. Vedle vybudování sítí a občanské vybavenosti, věnuje také vzornou péči o památky v obci. Speciální pozornost si však zasluhuje čilý spolkový život, vytvoření kulturního centra Heřmánek v budově bývalé obecní školy a podpora šetrné turistiky, která využívá husté sítě tras v nádherné přírodní krajině. Toto jsou hlavní hodnoty, ze kterých může obec čerpat při svém dalším rozvoji. Pozitivní hodnocení si také zasloužila spolupráce s místním zemědělským bioproducentem. Jak uvedli hodnotitelé ve své zprávě: V Heřmanově se viditelně žije dle hesla: Myslet dál!

A jak vidí příspěvek této evropské soutěže k budoucímu rozvoji obcí ve venkovském prostoru předseda pořadatelské organizace Erwin Pröll. „I když se obyvatelé venkova mohou cítit znevýhodnění například špatným mobilním signálem, pomalým internetem nebo nevyhovující infrastrukturou, horší dostupností lékařská péče nebo horší možností zaměstnanosti, není prvořadým problémem vyřešit technické otázky. Především musí dobře fungovat soužití mezi lidmi.  V současnosti mám občas dojem, že i v době, kdy létáme do kosmu, nejsou někteří lidé schopní zaklepat na dveře svého souseda. Někteří směřují jen ke svým egoistickým cílům, a to by byla jistě chyba,“ uvedl bývalý hejtman Dolního Rakouska.

Evropská cena obnovy vesnice (Europäischer Dorferneuerungspreis) je mezinárodní soutěž venkovských obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice se sídlem ve Vídni. Česká republika do ní vysílá vždy vítěze dvou posledních ročníků národní soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství spolu s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem kultury, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Sdružení místních samospráv ČR. Českou republiku letos zastupovala kromě Heřmanova z Kraje Vysočina také obec Kašava (vítěz Vesnice roku 2016) ze Zlínského kraje.

Video ze slavnostního vyhlášení najedete na FB stránkách.

Petr Holý

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.