Na Ostrůvku, tam to voní!

pecenChaloupky Velké Meziříčí, sídlící na Ostrůvku ve Velkém Meziříčí, jsou častým pořadatelem zajímavých workshopů pro lidi, kteří mají rádi přírodu ještě trochu více a hlouběji než je zvykem. Prostě ji potřebují vnímat a užívat si jí trochu víc než při procházce podzimní přírodou. Posledními dvěma takovými akcemi byl kurz v přípravě přírodní kosmetiky 3. října a 11. října pečení kváskového chleba.

Do tajů přírodní kosmetiky zasvětila budoucí mastičkářky Markéta Chmelíčková. Pod jejím vedením se účastnice naučily připravit balzám na rty, krémy, očistné soli nebo bylinné čaje do koupele. Podle svých preferencí si z různých esencí sestavily i svůj vlastní parfém.

Workshop s vtipným názvem Pečem pecen měla na starosti fenomenální Zdena Palátová, která nejenže umí upéct vynikající chléb, ale zasloužila se i o vznik pekárny Vrátek v Třebíči, která každý týden upeče přes 300 bochníků kváskového chleba! Na její kurz dorazilo šest nadšených pekařů a nelitovali.

Kurz byl nabitý informacemi a paní Zdena dokázala navodit velice přátelskou atmosféru, ve které se celý kurz nesl až do konce. V první polovině kurzu bylo na účastnících vidět, že tempo je doopravdy vražedné a nových informací hodně. Každý se dozvěděl jak založit a vést kvásek, jak z něj vzejde kvas a následně z kvasu, mouky a vody vypracovat těsto.  Každý odcházel z kurzu s upečeným bochníkem žitnopšeničného chlebu, s těstem pro pečení chleba v následujícím dni, s kilogramem žitné mouky a směsí semínek. Zapomenout nesmíme ani na skleničku kvásku, který si ve Vrátkách v pekárně udržují při životě již osm let a je tou nejcennější ingrediencí pro kvalitní chléb. Dále bylo možné zakoupit si na kurzu knihu s užitečnými recepty, mouky pro pečení nebo ošatky pro správné vykynutí bochníku. Kurz byl velice inspirativní a paní Zdena dokázala přenést nadšení a odhodlání upéct vlastní chleba na každého zúčastněného. Až tedy na procházce kolem řeky Balinky potkáte příjemně vonící dámu, která si bude pochutnávat na vonící skývě, víte, koho jste potkali. Obě akce podpořilo Zdravé město Velké Meziříčí a Zdravý kraj Vysočina.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.