Policisté kontrolují chatové oblasti

garden-shed-931508 1920Policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina provádějí kontrolu chatových oblastí.

V těchto dnech se policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřují na kontrolu chatových oblastí. Cílem této preventivní akce je snížit nápad trestné činnosti na úseku páchání majetkové trestné činnosti, a to zejména snížit nápad trestné činnosti na úseku vloupání do rekreačních chat a chalup. Policisté kontroly započali v chatové oblasti Pávov na Jihlavsku a dále budou v kontrolách namátkově pokračovat v rámci běžného výkonu služby napříč celým krajem. Policisté při kontrolách na objekty umisťují informační kartičky – visačky na kliku, které obsahují rady jak si rekreační objekt správně zabezpečit.

Na území Kraje Vysočina má z dlouhodobého hlediska největší podíl na úseku nápadu trestné činnosti majetková kriminalita. Mezi jednu z oblastí majetkové kriminality patří právě vloupání do víkendových chat a chalup. Od ledna letošního roku do konce října došlo v Kraji Vysočina k celkem 70 případům krádeží vloupáním do víkendových chat, přičemž způsobená škoda na poškození nemovitostí a odcizených věcech překročila částku 900 tisíc korun. Z tohoto důvodu se policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina rozhodli této problematice čelit cílenou prevencí a preventivními aktivitami, které budou směřovat na majitele těchto objektů.

Dopadení pachatele je ale na úseku této trestné činnosti velmi obtížné, neboť majitelé narušení svých nemovitostí často zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy tak dochází k poškození nebo zničení některých stop, které pachatel na místě zanechal. Práci policistům znesnadňuje také to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a při pátrání po pachateli tak policistům poskytnout důležité informace.

Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí a nejčastěji si z těchto nemovitostí odnášejí zahradní nářadí, motorové pily, elektroniku, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení nebo například potraviny a alkoholické nápoje. Pachatel ale odcizí prakticky všechno co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Chatu může využít také pouze k přespání, a to především v chladnějším počasí.

Majitelům chat v této souvislosti doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit například elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry a o nářadí a předměty, které je možné využít k páčení.

Pokud ale k vloupání do rekreačního objektu přece jen dojde, je pro policisty velice důležité, aby majitelé nevstupovali dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil na tísňovou linku 158.

-pčr-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.