Finance získané v Tříkrálové sbírce pomáhají také v Meziříčí

scitaniFinanční prostředky získané v rámci Tříkrálové sbírky pomáhají v mnoha projektech žďárské Charity. Nejširší pomoc je poskytována prostřednictvím dobrovolnického centra Kambala, které vysílá dobrovolníky nejen do služeb Oblastní charity Žďár nad Sázavou, ale i do jiných spolupracujících organizací. Dobrovolníci tak pomáhají ve více jak dvaceti službách po celém okrese.

„Snažíme se, aby byly podpořeni ti nejpotřebnější a zároveň, aby se pomoc dostala k co nejširšímu spektru lidí,“ řekla Yvona Pošvicová, koordinátorka dobrovolnického centra Kambala. Finance z letošní sbírky putovaly i na podporu tzv. Charitní záchranné sítě, která je zacílena na osoby v nouzi, vypadávající ze systému pomoci a podpory místních institucí a služeb. Kromě řešení okamžité pomoci v nouzi zprostředkují pracovníci poradenství odkazují klienty na další služby a doprovází je na jednání. Distribuují mezi potřebné potraviny a materiální pomoc. Nedílnou součástí je duchovní podpora případně finanční pomoc.

Z letošní sbírky byly podpořeny i prorodinné služby Oblastní charity Žďár nad Sázavou, a to především pak rodinná poradna v Kopretině - centru pro rodiny s dětmi, která má pobočky nejen ve Žďáře nad Sázavou, ale i v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí, v Radostíně nad Oslavou a hlavní zázemí v Radešínské Svratce. „Aktivity poradny přispívají k tomu, aby se zlepšily mezigenerační vztahy v rodinách, zvyšovaly se rodičovské kompetence a nedocházelo k rozpadu či dysfunkci rodiny. V rámci poradny je poskytováno poradenství při řešení problémů v oblasti rodiny a rodičovství, domácího násilí či finanční gramotnosti jako prevenci zadlužení rodin. Poradna poskytuje též základní informace o dalších službách v regionu, základní informace v oblasti sociálních dávek,“ vysvětlila Mgr. Zdenka Šrámková, vedoucí centra Kopretina.

Mezi významné prvky podpory patří zvýšení dostupnosti terénních služeb Oblastní charity Žďár nad Sázavou, a to nákupem automobilů pro Charitní pečovatelskou službu. Osobní automobil je nezbytnou součástí této terénní služby, která je poskytována v Bystřici nad Pernštejnem a ve Žďáře nad Sázavou a do vzdálenosti 15 km od těchto měst, tedy i v malých obcích. Pracovnice pomáhají uživatelům při péči o sebe a jejich domácnost, aby tak mohli zůstat co nejdéle v domácím prostředí.

Ke kvalitnější péči o pacienty Charitní ošetřovatelské služby Žďár nad Sázavou přispěl nákup nových pomůcek. „Finanční prostředky z Tříkrálové sbírky pokryly náklady na zakoupení nových kvalitních tonometrů pro zdravotní sestry v terénu a elektrických postelí. Přispěly tak ke zkvalitnění pracovních podmínek sester a k většímu pohodlí pacientů. Navíc postele mohou být pronajaty i veřejností, čímž se pomoc dostává k ještě širšímu okruhu příjemců,“ objasnila Barbora Hadrous, vrchní sestra Charitní ošetřovatelské služby.

Část výtěžku sbírky podpořila uživatele denního stacionáře Rosa, kteří využívají možnosti dopravy do zařízení pomocí speciálně upravených automobilů. Z výtěžku sbírky jsou částečně hrazeny náklady na tuto dopravu. Podpoře z výtěžku Tříkrálové sbírky se dostalo také lidem s duševním onemocněním, kterým se věnují v jednom ze zařízení žďárské Charity, Klubu v 9. Uživatelé centra se společně s pracovníky již několik let vydávají na rekondiční a pobytovou akci. V neposlední řadě putuje část prostředků i na podporu zahraničních projektů, v rámci mezinárodní pomoci bylo podpořeno moldavské centrum Hippokrates, které se věnuje Domácí pečovatelské službě v obci Dorotskaja. Informace o průběžném čerpání finančních prostředků Tříkrálové sbírky naleznete na webu www.zdar.charita.cz.

Tříkrálová sbírka roku 2019 se uskuteční v Charitách České republiky již podevatenácté. Tříkrálové skupinky bude možné potkat v ulicích obcí a měst od 1. do 14. ledna 2019. Jsou připraveny i mnohé doprovodné akce. Kromě již tradičního Tříkrálového koncertu v Novém Městě na Moravě se bude letos konat první ročník Tříkrálového průvodu náměstím ve Velkém Meziříčí. Kontakt na koordinátorku Tříkrálové sbírky: Yvona Pošvicová, telefon 777 755 444.

Jitka Milčáková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.