Střední školství ve Velkém Meziříčí na kraji propasti

fotoChtěl bych tímto článkem „odstartovat“ snahu o záchranu středního odborného školství ve Velkém Meziříčí. Před několika lety odmaturoval na Světlé „poslední“ ročník Obchodní akademie. A i když se na stránkách školy dál tento obor nabízí, tak je to jediné místo, kde jsem se s existencí „meziříčské obchodky“ setkal. A nyní se už druhý rok po sobě otevřela pouze jedna třída oboru Hotelnictví a turismus.

Přitom nabídka školy je skvělá a troufnu si napsat, že výrazně převyšuje pestrostí nabídky a úrovní vzdělání obdobné odborné školy v okolních městech. Navíc uplatnění absolventů je značně široké, a to jak na pracovním trhu, tak také v možnostech dalšího vzdělávání. Vždyť student Hotelové školy Světlá má možnost během studia absolvovat až půlroční praxi v zahraničních hotelech, tzn. že kromě odborných dovedností se naučí aktivně používat alespoň dva světové jazyky.

Co mě ale trápí, že problém vzniká v našem městě. Kolik si myslíte, že v současném prvním ročníku oboru Hotelnictví je absolventů základních škol z Velkého Meziříčí? Jen pár zainteresovaných je schopno na tuto otázku správně odpovědět. Protože odpověď je přímo šokující – ani jeden. Ani jeden student prvního ročníku Hotelové školy Světlá není z Velkého Meziříčí. Další šokující informací je, že mnozí absolventi základních škol mají či měli na Hotelovou školu namířeno, ale převážně do Třebíče. Úplně mě, jakožto zastupitele města, děsí informace o tom, že žákům základních škol radí naši velkomeziříčští učitelé, aby na Světlou nešli. A tuto informaci máme získanou přímo od žáků.

A zde máme jednu z odpovědí na otázku, proč klesá počet obyvatel v našem městě. Protože studenti ho opouští už v patnácti letech, kdy odchází do jiných měst. A tímto odchodem se snižuje pravděpodobnost, že se k nám ještě budou chtít vrátit. Tento trend vidím i ve sportu. V patnácti letech se mládežnické týmy začínají rozpadat, protože většina mladých sportovců odchází mimo město a postupně sportu ve Velkém Meziříčí zanechá.

Je potřeba tento trend zastavit a situaci změnit. Musíme zajistit, aby si učitelé a žáci základních a středních škol našli k sobě cestu. Je povinností na problém nejen upozornit, ale pokusit se jej vyřešit. Nechci zabíhat do podrobností, ale pokud tuto situaci nebudeme řešit, tak se do našeho města nebudou mladí lidé vracet. A to by v budoucnosti způsobilo Velkému Meziříčí „VELKÉ“ problémy.

Tomáš Rapušák, zastupitel města

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.