V katovně upálili žháře

IMG 7105Příběh žháře, který za trest skončil sám na hranici, mohli zhlédnout návštěvníci již čtvrtého dne otevřených dveří ve velkomeziříčské katovně.

K prohlídce, občerstvení i pobavení vyzval zájemce opět po roce Divadelní a šermířský spolek Tas, který má v katovně svoje zázemí. Program byl sestaven na téma Oheň – dobrý sluha, špatný pán. A kromě příběhu žháře, který sehráli členové Tasu, si lidé vyslechli i informace o rozdělávání ohně netradičními způsoby, jež i s ukázkami připravil Stanislav Juhas. Historické zajímavosti o životě katů, požárech na Velkomeziříčsku a další přidala dvojice Ivana Vaňková a Martinem Štindlem.

Na chuť se podával třeba chleba se třemi druhy domácího sádla, škvarkové pagáče, bramborový závin se škvarky a slaninou, špekáček k opečení, klobásy, horké nápoje, prostě samé dobroty.

Návštěvu katovny si ani letos nenechala ujít jedenáctičlenná skupina turistů ze Žďáru nad Sázavou, kteří jsou zde pravidelnými a spokojenými hosty. „Děkujeme za přivítání, pohoštění a přejeme hodně zdaru,“ napsali do pamětní knihy Tasu.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.