O jarních prázdninách můžete navštívit zajímavé akce na žďárském zámku

32118278397 392b39248b_zChcete děti pořádně zabavit, unavit a zároveň byste rádi, aby se i něco zajímavého dozvěděly? Zamiřte na žďárský zámek, kde se stále něco děje a strávit zde celý den určitě nebude problém. Otevřeno je od úterý do neděle (9–17 hodin) a během jarních prázdnin (od 4. do 8. března) se dveře nezavřou po celý týden včetně pondělí.


Areál zámku, bývalý cisterciácký klášter ze 13. století, prošel do dnešních dob velkými přeměnami a dnes nabízí nejen spoustu zajímavých expozic, výstav, kulturních akcí, ale také v něm naleznete zámeckou kavárnu, obchod se suvenýry či ubytování v zámecké věži. Pokud tedy nevíte, kam s dětmi vyrazit, Zámek Žďár nad Sázavou je tou nejlepší volbou. Běžně má otevřeno od úterý do neděle, od 9 do 17 hodin. Během jarních prázdnin (od 4. do 8. března) je však otevřeno celý týden včetně pondělí. A co vše tam můžete zažít?
Interaktivní výstava Leonardo
Tato interaktivní výstava pro všechny generace vám umožní naplno se ponořit do říše vynálezů, umění a vědecké práce Leonarda da Vinci. Na výstavě si můžete například zkusit digitálně převlékat, dokreslovat a promítat obrazy Mona Lisy, reprodukovat Leonardovy nákresy, naučit se novým technikám kreslení, zúčastnit se Poslední večeře, hrát si ve velkém modelu Leonardova slavného vojenského tanku či objevit tajemství Vitruviánského muže.
Interaktivní výstava Muzeum nové generace
Pokud vám to nebude stačit, navštivte také Muzeum nové generace. To totiž není ledajakým muzeem, je především klíčem k pochopení celého areálu bývalého kláštera, tedy dnešního zámku. Jakmile do něj vejdete, naplno vás pohltí tajemná atmosféra, která vás přenese do období temného středověku, cisterciáckého řádu a baroka. Na recepci dostanete sluchátka s audioprůvodcem a hlasy cisterciáckého mnicha a holčičky vás budou provázet celou expozicí. Jedinečné multimediální prvky vás doslova vtáhnou do děje.
Zimní prohlídky „Po stopách Santiniho"
Baroko. Období významných a krásných děl z období 17. a 18. století. Není snad nikoho, kdo by alespoň čas od času nepodlehl kráse tohoto uměleckého směru. Mezi nejvýznamnější osobnosti té doby patří architekt a zakladatel barokní gotiky Jan Blažej Santini. A právě po jeho stopách, které v areálu zámku zanechal, se můžete vydat s průvodcem vždy od 10 do 15 hodin (poslední odchozí čas prohlídky).
Večerní prohlídky „Za zdmi středověkého kláštera"
Pokud nespěcháte a plánujete na zámek přijet v pátek v pátek 8. nebo 9. března, určitě se vyplatí vydržet až do večera. Zámek totiž ožijte životem 13. století a vy tam budete moci potkat středověké mnichy a členy zakladatelské rodiny kláštera. Na tuto oblíbenou, kostýmovanou a hranou prohlídku vám však určitě doporučujeme rezervaci.
Běžkování na zámku
Víte-li však už nyní, že vaše ratolesti potřebujete unavit ještě více, vezměte si s sebou běžky. V zámecké zahradě najdete upravené běžecké stopy a neunaví-li je návštěva zámku, tak trocha toho pohybu navíc pak už zcela určitě.
Více o zámku a všech jeho akcí najdete na www.zamekzdar.cz
Více fotografií ke zhlédnutí zde.

Zuzana Hanušová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.