Odborníci na semináři v Telči doporučili zvýšit rozmanitost dřevin v porostech

forest-272595 960_720V závěru minulého týdne se v Telči uskutečnil už 12. ročník odborného semináře Přírodní rozmanitost a ochrana přírody v praxi. Na semináři jsou každoročně prezentovány zejména různé typy managementů ve zvláště chráněných územích i v jiných cenných lokalitách, a to nejen na území Kraje Vysočina, jejich výsledky, vybrané nové poznatky a odborné informace z oblasti ochrany přírody.

„Naším příspěvkem k diskusi bylo téma, jak podpořit co nejvhodnější způsoby obnovy lesních porostů ve zvláště chráněných územích. Téma reaguje na klimatické změny spojené se suchem a kůrovcovou kalamitu na území Kraje Vysočina," uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.
Z diskuze na téma obnovy lesních porostů nejen ve zvláště chráněných území s ohledem na probíhající klimatické změny vyplynula následující doporučení přítomných odborníků ochrany přírody:
- Na většině území zasaženém kůrovcovou kalamitou, patrně nebude možné dopěstovat smrk do takových dimenzí, aby jeho těžba byla ekonomicky zajímavá.
- Pro zalesnění kalamitních holin je vhodné využít alespoň síji přípravných (pionýrských) dřevin, aby bylo možné předejít déletrvajícímu plošnému odlesnění, a tím i významné změně srážkových poměrů v krajině.
- Nadcházející klimatické podmínky budou zřejmě vyhovovat zvýšenému zastoupení listnatých dřevin v lesních porostech, např. dubu.
V letošním roce na požadavek zvýšeného množství listnatých dřevin v lesních porostech reaguje také novela vyhlášky č. 298/2018 Sb. o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů s účinností od 1. 1. 2019.

-KrVys-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.