V areálu novoměstské nemocnice vyrostl nový pavilon pro dětské pacienty

vizualizaceNemocnice Nové Město na Moravě v úterý 26. 2. 2019 slavnostně otevřela nový pavilon dětského oddělení. Stalo se tak přesně po 490 dnech od slavnostního poklepání na základní kámen.

Slavnosti se zúčastnilo téměř 140 hostů z řad partnerů nemocnice, zástupců stavební společnosti a zástupců Kraje Vysočina v čele s hejtmanem Jiřím Běhounkem. Většina odborných ambulancí se do nového pavilonu přestěhuje v prvním březnovém týdnu, následovat bude stěhování lůžkové části a od 25. března přijme první malé pacienty rovněž dětská neurologie.

„Medicínské pokroky i kvalitnější diagnostické metody vyžadují, abychom v našich nemocnicích drželi krok také v odpovídajícím prostorovém zázemí s moderním přístrojovým vybavením. Kraj Vysočina dlouhodobě investuje do všech svých pěti nemocnic, které zřizuje, a nový pavilon dětského oddělení v Novém Městě na Moravě je toho zcela viditelným důkazem,“ řekl při slavnostním otevření pavilonu hejtman Jiří Běhounek a dodává, že už nyní Kraj připravuje další velké investice ve svých nemocnicích, například rozsáhlou rekonstrukci stravovacího provozu v Nemocnici Jihlava, operační sály v Nemocnici Třebíč nebo nový pavilon v pelhřimovské nemocnici, kde najdou zázemí dětské oddělení, gynekologicko-porodnické oddělení a neurologie.

V nové budově dětského pavilonu je celkem 33 lůžek, z toho 3 lůžka jsou vyčleněna pro intermediální péči. „Kapacita lůžek se oproti starému dětskému oddělení zvýšila o pět lůžek. V novém pavilonu jsou umístěny všechny odborné ambulance, projekt pamatoval na zázemí pro děti i rodinný doprovod a v neposlední řadě také na personál. Všem zaměstnancům dětského oddělení novoměstské nemocnice moc děkuji za vstřícnost a trpělivost, se kterou pracovali přes dva roky v provizorních podmínkách,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

 „Výstavbu nového dětského pavilonu financoval Kraj Vysočina. Stavba za skoro 76 milionů korun byla zahájena v červenci 2017 a zhotoviteli se ji podařilo dokončit na den přesně, jak definovala smlouva,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla a dodal, že projekt výstavby nového objektu dětského oddělení byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního program Životní prostředí. 

Na nové dětské oddělení se vedle malých pacientů těší i personál. „V provizorních prostorách jsme fungovali od února 2017. Stěhování bylo náročné, na náhradní prostory jsme si museli chvíli zvykat, ale zvládli jsme to my, a hlavně naši malí pacienti. Velký dík patří jim, jejich doprovodu a taky všem kolegům,“ ohlíží se za dvouletým obdobím primář dětského oddělení Martin Chalupský.  „Toto stěhování bude o poznání radostnější,“ dodává primář Chalupský.

Zatímco stavbu financoval zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina, prostředky na vybavení pokojů a ambulancí šly za nemocnicí. Velkou část těchto nákladů pokryla veřejná sbírka, kterou novoměstská nemocnice vyhlásila v květnu loňského roku. Za deset měsíců se na sbírkovém účtu k tomuto účelu sešlo dva a čtvrt milionu korun. „Je napsána další kapitola historie naší nemocnice. Po 41 letech se zase postavil zbrusu nový pavilon. A tentokrát pro naše nejmenší pacienty. Vážím si této chvíle a děkuji všem, kteří se zasloužili o to, že se společné dílo povedlo a my můžeme předat nový pavilon do rukou našich zdravotníků. Děkuji za pomoc a podporu vedení Kraje Vysočina a také všem dárcům, i jejich štědrost přispěla k tomu, že je naše dětské oddělení tak hezké,“ uvedla ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě Věra Palečková.

Na první vyšetření v novém pavilonu dětského oddělení si však malí pacienti ještě chvíli počkají. Hned po představení dětského pavilonu veřejnosti na dni otevřených dveří, což bude 27. 2. od 9 do 16 hodin, zahájí nemocnice velké stěhování. „Od 1. do 5. března to bude většina ambulancí.  V tyto dny bude malým pacientům k dispozici pouze jedna ambulance, která je v budově gynekologicko-porodnického oddělení. V ambulancích v nové budově dětského oddělení začneme ordinovat 6. března. Trošku náročnější bude stěhování ambulance ORL, v ní přivítáme první pacienty 11. března. Pak přijde na řadu lůžková část, tu bychom měli otevřít 14. března. Nakonec budeme stěhovat dětskou neurologii, ta bude na své malé pacienty připravena 25. března,“ přibližuje termíny zahájení provozu na novém dětském oddělení technický náměstek nemocnice Jiří Drdla.

Informace o ordinačních hodinách dětských ambulancí v době stěhování do nového pavilonu bude nemocnice upřesňovat na svých internetových stránkách a také na facebooku nemocnice. „Moc prosíme, aby se rodiče a doprovod našich malých pacientů před návštěvou nemocnice ve dnech stěhování raději informovali o aktuálních ordinačních hodinách,“ žádá veřejnost o spolupráci tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Tamara Pecková Homolová

loga

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.