• Velkomeziříčsko
  • Všehochuť
  • Na Dnu zdraví v novoměstské nemocnici poradí, jak předcházet proleženinám u dlouhodobě nemocných pacientů

Na Dnu zdraví v novoměstské nemocnici poradí, jak předcházet proleženinám u dlouhodobě nemocných pacientů

nmnmDen zdraví v novoměstské nemocnici letos proběhne v úterý 16. dubna. Tématem celodenní akce je kvalita života u nevyléčitelně nemocných pacientů a paliativní péče. Novoměstský Den zdraví je rozdělen na dvě části. První je prezentace služeb na recepci chirurgie, druhá část je přednášková.

Den zdraví v Nemocnici Nové Město na Moravě startuje v 10 hodin dopoledne, konec je naplánován na 15 hodinu. „Na recepci chirurgie plánuje naše sociální pracovnice poradnu. Zájemci se budou moci zeptat, na jaké služby má dlouhodobě nebo nevyléčitelně nemocný pacient nárok, kde mu je poskytnou," přibližuje část programu tisková mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Návštěvníci si budou moci během celého dne prohlédnout zdravotnické pomůcky, které nabízí nemocniční sklad, nemocniční lékárna nabídne například ochutnávku nutridrinků zdarma, představí také přípravky pro jednoduché a bezbolestné ošetření chronických i akutních ran a také poskytne pětiprocentní slevu na volně prodejné přípravky.

„Naše výživová poradkyně tentokrát nebude měřit BMI, ale poradí, jak by měl vypadat jídelníček staršího člověka. Jinak se stravuje dvacetiletý atlet a jinak sedmdesátiletý méně pohyblivý senior," upozorňuje tisková mluvčí.

Samozřejmostí každého Dne zdraví je měření tlaku, tentokrát bude spojené s edukací diabetologické sestry. Návštěvníci se naučí dodržovat hygienu rukou. „Prohlédnout si ruce pod UV lampou je vždy velmi atraktivní. Umět si správně mýt ruce je velmi důležité nejen pro zdravotníky, ale také pro veřejnost," říká epidemioložka nemocnice Šárka Vidergotová.

Své služby budou na recepci prezentovat Domácí hospic Vysočina a Oblastní charita Žďár nad Sázavou. „Zájemcům nabídneme nejen informace o poskytovaných službách, ale i setkání s vrchní sestrou Charitní ošetřovatelské služby a vedoucí Domácí hospicové péče. Současně si u nás návštěvníci Dne zdraví budou moci koupit drobnosti, které vyráběli senioři a lidé s postižením a duševním onemocněním," říká koordinátorka propagace žďárské Charity Lenka Šustrová

Druhá část Dne zdraví v novoměstské nemocnici se bude odehrávat v zasedací místnosti pod heliportem. Nemocnice připravuje přednášky. Dopolední blok startuje v 10 hodin a je určen pro studenty Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy zdravotnické ve Žďáře nad Sázavou a Střední odborné školy Nové Město na Moravě. „Vrchní sestra Oddělení dlouhodobě nemocných Kateřina Havlová bude hovořit o prevenci dekubitů v domácí péči, paní primářka stejného oddělení Květoslava Pejchalová představí paliativní péči, na jejíž rozjezd nemocnice získala od nadačního fondu Avast dva miliony korun. Přednášku s krátkým kvízem připravuje primář onkologického oddělení Rostislav Stríž. Přednášet budou i zástupci Oblastní charity Žďár nad Sázavou a lékař Domácího hospice Vysočina," přibližuje tisková mluvčí.

Stejný blok přednášek potom organizátoři nabídnou široké veřejnosti od 14 hodin na stejném místě.

-Tamara Pecková Homolová-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.