Transformace pečovatelské služby

hands-2906458 960_720Sociální služby města Velké Meziříčí vstoupily do projektu ,,Pečovatelská služba – příležitost pro život doma II".

Projekt je zaměřen na podporu seniorů, lidem se zdravotním a chronickým onemocněním se záměrem, zajistit lidem v nepříznivé sociální situaci komplexní péči v jejich domácím prostředí.

Přáním téměř každého z nás je dožít doma mezi svými blízkými obklopeni svými věcmi, které nám připomínají spoustu vzpomínek na rodinné události, dávají nám pocit našeho soukromí, bezpečí, zázemí apod. Je to přece náš domov.
Žijeme si svůj život, a najednou se ocitneme před nelehkým rozhodnutím. Zjistíme, že sami na něco už nestačíme a potřebujeme vyhledat určitou pomoc. Obracíme se na své blízké, kteří nás mají moc rádi, to ano, ale často se stává, že jejich pracovní vytížení jim nedovolí se o nás v klidu postarat. Staneme před rozhodnutím o poslední etapě našeho života. Pokud se budeme moci rozhodnout, o tom, jakým způsobem chceme svůj život žít či dožít musíme tyto možnosti mít.

Sama už přicházím do věku, kdy mě otázka zamyšlení nad svým bytím pomalu dohání.
Je to velice citlivé téma, a to pro každého člověka. Problematika sociální oblasti z důvodu věku nebo zdravotních problémů vyžaduje vcítění se do situace lidí a jejich individuálních situací.
Chci, aby naši občané dostali možnost se rozhodnout, že dožijí doma. V současné době pracujeme na rozvoji dovedností našich pracovníků potřebných pro poskytnutí maximální péče.

Cílem projektu je zajištění pečovatelské služby v nepřetržitém režimu a se spoluúčastí dalších potřebných služeb a samozřejmě vše ve spolupráci s rodinnými příslušníky.
Cítím důležitost a nepostradatelnost rozvíjet pečovatelskou službu tímto směrem. Nabídnout pomoc takovou, aby se člověk, který se rozhoduje takto dožít, cítil, že jeho představy a očekávání byly naplněny.
Nabízíme diskuze s lidmi, aby vyjádřili, co očekávají, co chtějí, co potřebují, co my můžeme nabídnout, jestli individuální péči nebo jinou kombinaci. Jakou kvalitu lidé očekávají, jakou dostávají.

Profese pečovatelek je náročná práce s psychickou zátěží. Pracovní tým je otevřený novým věcem s velkou zodpovědností. Zaváděné změny dostávají směr individuálního očekávání od Sociálních služeb města Velké Meziříčí. Hodnota terénní pečovatelské služby je tvořena na úrovni mezilidských vztahů a je dobré, že je všemi směry podporována.

Mgr. Jurková Jana, ředitelka Sociálních služeb města Velké Meziříčí

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.