Policie v Meziříčí cvičně řešila útok šíleného střelce

IMG 9472Aktualizováno o nové video:

Násilný útok šíleným střelcem na studenty školy, který se neobešel bez tří mrtvých, šesti těžce a devíti lehce zraněných, se odehrál dnes ve Velkém Meziříčí. Naštěstí jenom jako, neboť šlo o AMOK, tedy největší letošní taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina v podmínkách mimořádné události.

 

Do akce, která se odehrála v opuštěné budově bývalé zemědělky na Hornoměstské ulici, byly zapojeny desítky policistů, záchranářů, hasičů nejen z Velkého Meziříčí a další desítky figurantů i jiných zúčastněných.
Střelba rozléhající se budovou, hluk a tlumené výkřiky nesoucí se z otevřeného okna, po chvíli houkání sirény policejního auta. Na místo přijíždějí jako první policisté z místního oddělení, kteří zezadu od řeky vnikají do objektu, aby zjistili, co se vlastně stalo. Z budovy vybíhá první skupinka vyděšených studentů. Druhou a třetí po čase organizovaně vyvádějí další policisté, tentokrát ze speciální jednotky, kteří byli na místo přivoláni. Sjíždějí se zdravotníci a hasiči, neboť v budově jsou zranění. Na trávníku vedle objektu školy vyrůstá nafukovací stan, kam záchranáři raněné vynášejí a kde je ošetřují. Mezitím policie prohledává budovu s cílem eliminovat co nejrychleji střelce. Na místě jsou novináři, jimž policejní tisková mluvčí podává první informace. „Máme potvrzeno, že střelec byl eliminován, uvnitř jsou tři úmrtí. Ve druhé části budovy se další z pachatelů zabarikádoval, je povolána zásahová jednotka a policejní vyjednavač. V této první fázi bylo z budovy evakuováno 78 studentů," sděluje Dana Čírtková. Asi tak nějak by vše probíhalo i v reálu. Nyní však jde o cvičení.
Rozjela se akce s názvem Amok, jejímž cílem bylo procvičit postup složek integrovaného záchranného systému v případě zásahu proti aktivnímu střelci, osobě, která má minimální zábrany a chce způsobit co největší škody na životě. Cvičení mělo několik fází. „Důležitý byl zákrok policie, ale neméně i napojení na další složky integrovaného záchranného systému, zejména zdravotnickou záchrannou službu a také hasičský záchranný sbor. Cílem bylo vyzkoušet si jejich propojení tak, abychom uměli na místě co nejefektivněji zasahovat," popsal ředitel krajské policie Radek Malíř smysl cvičení. Krom zákroku proti střelci si policisté vyzkoušeli i barikádovou situaci, kdy pachatel zjistí, že budova je policisty dostatečně obsazena, zajme proto rukojmí a pokouší se vyjednávat.
Útok ozbrojeného pachatele, který pro dosažení svého cíle zvolí masovou vraždu, neznáme jen ze světa, ale i z České republiky. „Dosud největší takový případ u nás se stal v Uherském Brodě," připomněl Radek Malíř událost, při které střelec zabil osm obětí.
„Jsou to situace, které se mohou stát a stávají se. Bohužel je budeme muset do budoucna očekávat a nelze se na ně vždy stoprocentně připravit, protože každá je jiná," podotkl ještě šéf žďárské policie Bohumil Šlapák.
Psycholog policie Kraje Vysočina Jan Pokorný charakterizoval případy typu Amok. Průměrný útok aktivního střelce trvá zhruba do dvaceti minut. Střílí kolem sebe, dokud má koho zabíjet. Úkolem zasahujících policistů je proto okamžitá eliminace pachatele. Podle Pokorného pachatel někdy útok podrobně plánuje, jindy jedná v afektu. Jediným jeho cílem je zabít co nejvíc osob, přičemž sám přitom počítá se svou vlastní smrtí.

Martina Strnadová

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.