Město novou pojistkou ušetří tři sta tisíc ročně

nmst 20110402 1503845267Velké Meziříčí bude mít od ledna 2016 uzavřeno nové pojištění majetku a odpovědnosti města. Ušetří tak skoro 300.000 Kč ročně na pojistném. Navíc pojistka zohledňuje i pojistná rizika, která s sebou přinesl nový občanský zákoník.

Platí nový občanský zákoník, který přinesl určité změny zejména v oblasti odškodnění za újmu. Město má vybudovaná protipovodňová opatření, čímž zvýšilo ochranu majetku, zrekonstruovalo některé své budovy a také zvýšilo rozsah své činnosti. To jsou hlavní důvody, proč vedení města souhlasilo s návrhem finančního odboru, že je nutné vyhlásit výběrové řízení na veřejnou zakázku Pojištění movitého a nemovitého majetku a odpovědnosti města. Nejnižší cenu nabídla Kooperativa pojišťovna, a to 464 tisíc korun ročně. Dosavadní pojistka přitom činila 759 tis. Kč ročně. „To bude v příštím roce činit úsporu na pojistném 296 tis. Kč. Výběrovým řízením se potvrdilo, že bylo načasováno ve vhodnou dobu. Vítězná nabídka vzešla opět od pojišťovny, se kterou máme uzavřenou současnou pojistnou smlouvu," uvedla Pavla Pólová, vedoucí finančního odboru velkomeziříčské radnice.

Lidé by měli spoléhat na vlastní pojištění

Na nový občanský zákoník, ale třeba i novelu zákona o pozemních komunikacích, by měli myslet i lidé, kteří oznamují například úraz či poškození auta způsobené na městských komunikacích nebo škodu v městském bytě. „Občané by se měli v prvé řadě pojistit sami – své zdraví i majetek – a neměli by v těchto případech spoléhat na pojištění města," apeluje na občany starosta Radovan Necid a dodává: „Podle nových pravidel – aby pojišťovna plnila, muselo by se město přiznat k odpovědnosti za škodu a postihnout své pracovníky. A to třeba i v případě, kdy žádnou chybu neudělali."

„Ne každý pád na chodníku a ne každé poškození vozidla na pozemní komunikaci rovná se automaticky vznik odpovědnosti za škodu," upozorňuje pojišťovací makléř Jiří Studený a dodává, že velká část poškozených oznamuje „chodníkové" škodné události stejným stylem, jako by šlo o úrazové pojištění, nikoliv o pojištění odpovědnosti za škodu. Ve většině případů také zcela chybí podklady prokazující splnění základních předpokladů odpovědnosti za škodu.

Martina Strnadová

________________________________

Kdy je vlastník odpovědný za škodu

Jiří Studený pro upřesnění vyjmenovává, ve kterých případech je vlastník pozemní komunikace odpovědný za škodu způsobenou závadou ve sjízdnosti či schůdnosti: závada musí svým charakterem podstatně a výrazně vybočovat z aktuálního stavu a povětrnostních vlivů, musí být pro uživatele komunikace nepředpokládatelná a je odstranitelná běžnou údržbou. Nejlépe to ukazuje konkrétní příklad: Člověk uklouzne na chodníku v časných zimních ranních hodinách, kdy je ještě tma. Na chodníku jsou ojedinělé zmrazky, ale jinak je zcela holý a dobře udržovaný (viz snímek). Jde tedy o nepředpokládatelný charakter závady ve schůdnosti v místě vzniku škodné události, která je tudíž likvidní.

image001

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.