Studenti pěti zemí se sešli v Meziříčí

erasmus-studenti Setkání studentů pěti zemí proběhlo v dubnu ve Velkém Meziříčí v rámci projektu One of Us. Tématem byla netolerance, rasismus a potlačování lidských práv a svobod.

Po šesti studentech z Litvy, Polska, Itálie a Španělska strávilo týden se čtyřmi stávajícími kolegy a dvěma již absolventy z velkomeziříčského gymnázia. Všichni se totiž zúčastnili projektu z programu Erasmus+.

erasmus-na-radnici „Z projektu jsem byla naprosto unešená. Bylo úžasné vidět lidi z různých zemí, z různých kultur na jednom místě a taky bylo skvělé pozorovat, jak si dovedou porozumět. Všichni lidé byli moc přátelští, takže jsme se mohli společně bavit, dá se říct, o všem," sdělila své dojmy gymnazistka Kateřina Závišková, která by neváhala zúčastnit se znovu. Ocenila možnost dozvědět se hodně nových poznatků o problémech v zemích, z nichž pocházeli hosté. „Uvědomila jsem si, že je opravdu důležité se o takových problémech bavit. Tento projekt mi dal hodně zkušeností, nových přátel a taky nových informací o rasismu, xenofobii, lidských právech," shrnula Kateřina.

Však právě téma netolerance, rasismus, potlačování lidských práv a svobod je úzce spojeno se zapojením mladých lidí do společnosti, podporuje jejich toleranci a vzájemné porozumění. „Cílem bylo ukázat, že všichni máme stejná práva bez ohledu na to, z jaké země, národa, kultury, etnika nebo sociálního prostředí pocházíme. Poznání multikulturní evropské společnosti mělo mládež motivovat, jak být aktivními členy společnosti," vysvětlil koordinátor projektu ve Velkém Meziříčí Josef Švec a připomněl, že s některým ze jmenovaných problémů se může setkat každý. Proto byla důležitým prvkem výměny motivace mladých lidí k tomu, aby se sami aktivně zasazovali o rovný přístup a sociální začleňování, aby namísto nejrůznějších překážek objevovali především své možnosti a schopnosti.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.