Vysočinské Kaipany se představily v Meziříčí

IMG 5645Přehlídka sportovních aut středních škol Kraje Vysočina dorazila i na náměstí ve Velkém Meziříčí.

V rámci týdne Spanilých jízd se zde prezentovaly nejen vozy, ale i konstrukční týmy, které se zapojily do krajského studentského projektu Postav si svoje auto.

Naleštěné sporťáky sestavené žáky škol z Jihlavy, Třebíče, Žďáru, Pelhřimova, Bystřice n. P., Chotěboře, M. Budějovic přilákaly desítky zájemců.

Žáci z velkomeziříčské Světlé a její Střední odborné školy řemesel se k příležitosti postavit si svoje auto tentokrát nedostali. „Jednali jsme s městem i krajem o financích, tak uvidíme,“ vysvětlila ředitelka Světlé Marie Paľovová. Stavba auta samozřejmě není zadarmo. „Kraj poskytne školám stavebnici Kaipanu. Ale školy samy musejí oslovit sponzory a sehnat 150–200 tisíc korun na základ vozu, který tvoří Škoda Fabia,“ vysvětlila radní Kraje Vysočina Jana Fialová. I proto některé z vystavených vozů měly luxusnější vybavení, jiné jen základní, podle toho, jak která škola sehnala sponzory či co zvládla vyrobit sama.

Cílem akce je zejména ukázat atraktivitu technických oborů a přilákat k nim více zájemců, ať již o výuční list či další studium. „Je dobré, když si škola sežene nějakou firmu, která jí pomůže projekt sponzorovat. Neboť už i tím vzniká vazba mezi školou a budoucím zaměstnavatelem. A ta je oboustranně výhodná, protože školy mají nedostatek studentů a firmy nedostatek kvalifikovaných pracovníků, a to právě zejména v technických oborech,“ uzavřela Fialová.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.