Město je dnes ucpané auty z dálnice – kvůli nehodě i dopravnímu značení

IMG 5769AKTUALIZOVÁNO:

Velké Meziříčí je dnes od rána zacpané auty. Sjíždějí sem z dálnice ve směru od Brna na Jihlavu. Lidé se zlobí a ptají se, proč město nebo policie něco nekoná.

„Policie právě že koná. Je na místě nehody v opravovaném úseku D 1 mezi Velkým Meziříčím a Měřínem, kde měl kamion ve směru na Prahu defekt a následně do něj narazilo osobní auto. Ověřoval jsem si to přímo u policie na základě dotazů od naštvaných lidí, které mi od rána chodí,“ sdělil starosta Radovan Necid. Policie tedy vyšetřovala a zajišťovala situaci na místě nehody. „Nemůžeme být na několika místech současně,“ říká k tomu vedoucí územního odboru PČR Žďár nad Sázavou Bohumil Šlapák a dodává: „A stejně v případě dopravní nehody na D1 nemůžeme řidičům zakázat využít objízdnou trasu dálnice, kterou je právě silnice II/602 přes Velké Meziříčí. Ani není v našich silách dopravu nějak urychlit.“

Navíc Znakom pro společnost Eurovia, která provádí rekonstrukci, v modernizovaném úseku dálnice právě předělává dopravní značení právě v souvislosti s pracemi. To přináší další dopravní omezení, neboť doprava je stažena do jednoho pruhu. „Jsem rozhořčen, nechápu, proč to dělají právě v době dopravní špičky,“ zlobí se starosta. Stavbyvedoucí firmy Eurovia p. Sedlák vysvětlil, že změna značení probíhá v souladu s ohlášeným a schváleným termínem. Dopravní omezení v souvislosti s úpravami značení a převedení dopravy z 1+1 pruh na 2+2 pruhy skončí 2. června, nejpozději 3. června. Dobu může totiž ovlivnit počasí, neboť žluté čáry nelze dělat v deštivém počasí. (Podrobné vyjádření firmy Eurovia čtěte ZDE.)

Někteří občané se starosty dotazují, proč neřídí dopravu ve Velkém Meziříčí městská policie. Další si zase stěžují, že místní řidiči objíždějí ucpanou šestsetdvojku po Bezděkově a jezdí do protisměru. "Zaprvé: městská policie dopravu řídit nemůže, nemá na to pravomoce," vysvětluje Radovan Necid a dodává: "Na základě stížnosti občanů dohlíželi strážníci na dopravu na Bezděkově."

"Strážník může provoz pouze usměrňovat nikoli řídit, a to v takových případech, kdy dojde např. k dopravní nehodě nebo k mimořádné události (povodeň, sesuv půdy, závada na komunikaci apod.) a není-li tato činnost již zajištěna policií nebo v součinnosti s policií. Důvodem pro usměrňování provozu strážníkem není situace, kdy se vozidla pohybují nebo stojí v koloně," doplňuje vysvětlení pravomocí městské policie vedoucí strážník Petr Dvořák.

Starosta ověřoval i činnost státní policie. Zdejší obvodní oddělení má tři hlídky. Podle vedoucího oddělení - jedna trávila půl dne vyšetřováním vykrádačky v Měříně, druhá je ve Velké Bíteši a třetí hlídá uprchlíky na Hatích. První z hlídek se po návratu z Měřína přemístí rovnou na silnici II/602 ve městě.

"Dopravní situaci ve Velkém Meziříčí ke všemu zhoršuje hlášení rozhlasové stanice Radiožurnál, respektivě jedné jeho zpravodajky v terénu, která vybízí řidiče, aby problém na dálnici objeli právě přes naše město," podotýká starosta.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.