Nezaměstnaných ubylo. Je větší zájem o sezónní pracovníky

UPNezaměstnanost je opět o něco nižší. V květnu dosáhla přímo ve Velkém Meziříčí 5,4 % a v mikroregionu Velkomeziříčsko pak jen 5 procent.

V okrese má Velké Meziříčí druhou nejnižší nezaměstnanost hned po Žďáru nad Sázavou, kde je 4,3 %. Ve Velkém Meziříčí to znamená 421 dosažitelných uchazečů o práci na 88 volných míst.

Podíl nezaměstnaných uchazečů je největší v Bystřici nad Pernštejnem, a to 7,3 %. V Novém Městě na Moravě je to 6,8 % a ve Velké Bíteši 5,5 %.

Z profesí, které firmy poptávají prostřednictvím úřadu práce nejčastěji, je trvale zájem o řidiče nákladní a osobní dopravy, všechny strojírenské pozice (technické i dělnické), pracovníky gastronomie (a to jak o kuchaře, tak hlavně o číšníky a servírky), prodavače a také o obchodní zástupce, roste zájem i o stavební profese (jak technické, tak dělnické), a současně i nadále trvá zájem o pomocnou pracovní sílu v profesích napříč oborovým spektrem a o další, méně proklamované profese.

Navíc je v této době zvýšený zájem o pracovníky bez vzdělání, kteří jsou přijímáni do sezónních pracovních poměrů na úklidové práce v obcích a městech a na pracovníky do lesnictví a zemědělství do agrovýroby.

Připravila: Martina Strnadová

pdfMěsíční_statistická_zpráva_ÚP_Kraj_Vysočina.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.