Chléb z Meziříčí a tvaroh z Netína jsou Regionálními potravinami

Jogurt-webSedm výrobků z Kraje Vysočina získalo značku Regionální potravina. Mezi nimi i tvarohový krém z Farmy rodiny Němcovy a chléb z Pekárny Josefa Elise

Řadu výrobků, které nesou označení Regionální potravina Kraje Vysočina, rozšířilo sedm nových produktů s výjimečnou kvalitou a vynikajícími chuťovými vlastnostmi. V sobotu 20. srpna ve Westernovém městečku Šiklův mlýn ocenil výrobce hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který společně se svým náměstkem Vladimírem Novotným předal vysočinským producentům certifikáty.

Prestižní značku Regionální potravina uděluje ministerstvo zemědělství sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Udělení značky potvrzuje, že se jedná o nejlepší výrobky našeho kraje. Úspěch předurčuje úzký vztah výrobku k Vysočině, kvalitní suroviny, tradice i inovativnost a v neposlední řadě také náročná práce malých producentů," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

O značku Regionální potravina pro rok 2016 usilovalo celkem 54 produktů od 23 výrobců. Přihlášené hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Oceněné produkty jistě kladně ohodnotí i spotřebitelé na ochutnávkách v Kraji Vysočina a následně i v obchodní síti," doplnil koordinátor soutěže v Kraji Vysočina Karel Coufal.

Jeden z certifikátů převzal i sládek dalešického pivovaru Ladislav Němeček za Dalešické májové. „Vaříme pivo poctivě s důrazem na jeho vysokou kvalitu a pitelnost. Ocenění Regionální potravina 2016 nás velmi těší a věříme, že značka přiláká k nám do pivovaru další hosty se zájmem o výborné pivo," okomentoval ocenění správce pivovaru Ladislav Urban.

Značku Regionální potravina Kraj Vysočina 2016 obdržely tyto výrobky:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: TLAČENKA SVĚTLÁ, Karel Doležal, Stařeč

Sýry včetně tvarohu: HEROLD, Moravia Lacto a.s.

Mléčné výrobky ostatní: TVAROHOVÝ KRÉM SLAZENÝ S BORŮVKAMI, FARMA RODINY NĚMCOVY s.r.o.

Pekařské výrobky včetně těstovin: CHLÉB CELOŽITNÝ KVÁSKOVÝ, Josef Elis, Velké Meziříčí

Alkoholické a nealkoholické nápoje: DALEŠICKÉ MÁJOVÉ, AKCIOVÝ PIVOVAR DALEŠICE, a.s.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY Z ČESKÉ BĚLÉ, Vesa Česká Bělá, a.s.

Ostatní: HRÁDECKÝ MED MEDOVICOVÝ: Markéta Krejčová, Roučkovice

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. V Kraji Vysočina značku Regionální potravina aktuálně využívá 51 výrobků.

Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Mgr. Monika Brothánková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.