Rychlíky v Křižanově prozatím zastavovat nebudou

2011-10-05 Křižanov_-_nádraží_ČD_-_01Z nového jízdního řádu Českých drah je patrné, že rychlíkové vlaky od 11. prosince 2016 už v Křižanově zastavovat nebudou. Město Velké Meziříčí a další obce v regionu s tím nesouhlasí a snaží se rozhodnutí zvrátit. I cílem Kraje Vysočina je to změnit.

„Jednání o zastávce pro rychlíky v Křižanově probíhají stále. Právě tento týden se sešel radní Jan Hyliš se zástupci Českých drah. Ze strany Kraje Vysočina nic nebrání tomu, aby zastávka pro rychlíky fungovala. Do budoucna tedy není vyloučeno, že se stav změní. Kraj není objednavatelem tohoto spoje, konečné rozhodnutí je na Ministerstvu dopravy ČR,“ uvedla za Kraj Vysočina tisková mluvčí Jitka Svatošová.

Rychlíkové spoje plánuje, objednává a zřizuje ministerstvo dopravy. Velkomeziříčský starosta Radovan Necid se v minulosti dopisem obrátil přímo na ministra Dana Ťoka s žádostí, aby zastávka rychlíkových spojů v Křižanově zůstala zachována. Ale neuspěl. Stejně tak požádal ministerstvo o vysvětlení a přehodnocení rozhodnutí hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Zatím však neúspěšně.

Ale šance na změnu do budoucna je. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) hodlá rekonstruovat traťový úsek Sklené nad Oslavou – Křižanov. Opravou má projít i nástupiště v Křižanově, které mělo být zkráceno z nynější délky asi 210 metrů na 170 m. Pak už by ovšem rychlíky v Křižanově nemohly zastavovat ani z technických důvodů. Město Velké Meziříčí, jako účastník územního řízení, vzneslo proti tomu zásadní námitku. „S tímto řešením kategoricky nesouhlasíme, neboť to povede k dalšímu snížení atraktivity železniční dopravy pro občany ORP Velkého Meziříčí a jeho okolí,“ píše mimo jiné v námitce starosta Necid s tím, že zrušení zastavování dálkové železniční dopravy ve stanici Křižanov je možno označit jako diskriminační krok pro oblast Velkého Meziříčí a širokého okolí.

Investor stavby (SŽDC) požadavku Města Velké Meziříčí vyšel vstříc a prodloužil délku obou nástupišť v ŽST Křižanov na 250 m, což případné zastavování rychlíkových vlaků linky R9 do budoucna umožní.

„Město Velké Meziříčí i Kraj Vysočina se budou i nadále snažit rozhodnutí ministerstva dopravy změnit,“ dodal závěrem Radovan Necid.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.