Bobři trvale osídlili i toky Balinky a Oslavy

DSC 0070Výskyt bobra evropského lze pozorovat kolem toků Balinky i Oslavy. Další lokality na Vysočině, kde po něm lze nalézt stopy, jsou v okolí řek Sázavy i Jihlavy. Důkazem jeho činnosti jsou okousané stromy. Vodního hlodavce samotného lze spatřit jen výjimečně, neboť je velmi opatrný.
V některých oblastech Vysočiny je výskyt bobra ojedinělý, další místa osídluje trvale. Stopy jeho činnosti jsou vidět například kolem Oslavy v Nesměři, v Oslavě, nebo u řeky Balinky přímo v Balinách a Balinském údolí.
„Během podzimu a zejména v zimních měsících tvoří dřeviny 90 % bobří potravy. Pokud poškozené stromy odstraníme, bobr si najde jiné dřeviny, způsobí další škody a situaci to nepomůže,“ vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.
 
Bobr je výlučným býložravcem, živí se břehovými a podvodními bylinami a dřevinami, přičemž konzumace jednotlivých typů vegetace je sezonně velmi proměnlivá. V průběhu května až září konzumuje zejména byliny, rákos nebo zemědělské plodiny. V zimních měsících se jeho potrava skládá převážně z měkkých dřevin, jako jsou topoly a vrby. Nejvíce škod na dřevinách proto působí právě v období říjen až duben, z pokácené dřeviny postupně spotřebovávají kůru, lýko a tenké větve. „Při probírkách břehových porostů je třeba tuto sezonnost potravní nabídky respektovat. Odstraňování dřevin v zimním období může představovat nejen zásah do biotopu zvláště chráněného druhu, ale hlavně dochází k nadbytečnému poškozování dalších dřevin. V případě potřeby by měly být poškozené dřeviny odstraněny nejdříve v dubnu,“ uvedl Martin Hyský.

Kraj Vysočina ale žádosti o uhrazení škod způsobených bobrem evropským eviduje jen výjimečně. Zástupci povodí o finanční náhradu žádali v minulosti pouze jednou. V praxi evidují škody na břehových porostech a poškozené dřeviny vývraty i bobrem evropským odstraňují společně.

-red-

DSC 0028

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.