Meteorologové varují: Silný mráz očekávejte od dnešního večera do soboty

ice-1721515 1280Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro silný mráz, která platí pro celou Českou republiku od čtvrtka 19. ledna 19.00 do soboty 21. ledna 10.00.


Silné mrazy u nás ovlivňuje mohutná tlaková výše, která zasahuje od britských ostrovů až po Rumunsko. „Večer a v noci na pátek (20. 1.) a na sobotu (21. 1.) proto budou v místech se zmenšenou oblačností teploty klesat na -12 až -17 °C, ojediněle až k hodnotám kolem -20 °C,“ říká informace z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Praha. Podle něj budou silné mrazy přetrvávat v ČR minimálně do poloviny příštího týdne.
Z důvodu silných mrazů platí doporučení:
- Chránit se přiměřeně teplým oblečením (ve více vrstvách), teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy.
- Omezit pobyt venku pro malé děti, nemocné a staré lidi.
- Proti prochladnutí pomáhá tělesný pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla.
- Může dojít ke škodám v průmyslu, energetice, k problémům při přepravě materiálu, zásobování apod. Preventivní opatření závisí na konkrétních podmínkách.
-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.