Starostové Žďárska diskutovali o aktuálních problémech, mimo jiné o EET

20170112 123542Starostové měst bývalého okresu Žďár nad Sázavou se v novém roce opět setkali, aby zhodnotili spolupráci v minulém roce, nastínili čekávání letošního roku a probrali důležitá témata se zástupci Parlamentu České republiky. Místem setkání tentokrát byla Bystřice nad Pernštejnem.

Po schůzce ve Velkém Meziříčí v roce 2015 a loni v Křižanově, se letos starostové Radovan Necid, Milan Vlček (Velká Bíteš), Zdeněk Navrátil (Žďár nad Sázavou), Michal Šmarda (Nové Město na Moravě) a Karel Pačiska (Bystřice nad Pernštejnem) sešli v Eden centru v Bystřici se senátorem Františkem Bradáčem. Pozvaní zástupci dolní komory PČR chyběli kvůli schůzi poslanecké sněmovny.

V rámci setkání mimo jiné řešili elektronickou evidenci tržeb a dopady jejího zavedení na města a obce. „Shodli jsme se, že EET má dopad zejména na místní části našich měst, konkrétně na provozovatele malých restauračních zařízení, kteří postupně končí svoji činnost a restaurace nám vracejí,“ uvedl Radovan Necid.

Starostové také hodnotili činnost Koruny Vysočiny, která má za úkol propagovat zdejší turistickou destinaci. V uplynulých dnech se zúčastnila Veletrhu cestovního ruchu ve Vídni. „Společné projekty je třeba trpělivě rozvíjet. Jde o běh na dlouhou trať,“ dodal k tomu R. Necid.

Nejen ve Velkém Meziříčí, ale i v dalších městech výrazně klesla nezaměstnanost, zaznělo také z úst starostů. Důležité jsou podle nich průmyslové zóny, rozvíjení stávajících a vznik nových. V této souvislosti účastníci schůzky podpořili severojižní napojení Vysočiny na dálnici D1. Jeho součástí je i dokončení velkého obchvatu našeho města a také vybudování západního obchvatu Bystřice n. P., který pomůže rozvoji tamní nové průmyslové zóny.

Starostové také prodiskutovali náklady na informační a ekonomické systémy radnic, zejména jejich udržovací poplatky, propojení lyžařských stop na Žďársku, ceny sportovišť cizích organizací, zejména středních, tedy krajských škol a vzájemnou podporu a koordinaci krajských dopravních staveb a mnohá další témata.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.