Prvního stupně povodňové aktivity včera dosáhla i Balinka

water-815271 1920Oteplení a déšť zvedly hladiny řek v povodí Moravy. Na některých místech voda dosáhla povodňových stupňů. Na první stupeň povodňové aktivity se včera mezi 16. a 20. hodinou dostala i Balinka v Balinách.

 

V důsledku oteplení a tání sněhové pokrývky v kombinaci s dešťovými srážkami a silným větrem jsou hladiny vodních toků na vzestupu. Během včerejšího dne byly zaznamenány srážkové úhrny do 20 mm/den. Na vodních tocích byly dosaženy stupně povodňové aktivity (SPA) především z důvodu tvorby ledových bariér. Šlo o vodní tok Svratky, kde došlo vlivem ledové bariéry k dosažení 3. SPA v profilu Dalečín. 1. SPA dosáhla Rožnovská Bečva v Rožnově, Balinka v Balinách a Moravské Sázava v Lupěném.

Na některých místech měli vodohospodáři mechanizaci, která napěchovaný led uvolňovala. Technika Povodí Moravy zasahovala například na Hážovickém potoce v Rožnově - Tylovicích, na Olšavě v Těšově nebo na Bystřičce nad přehradou Bystřička. Kry se nahromadily na Balince v Balinách, na Březné v Hoštejně nebo Dřevnici v Přílukách. Pracovníci Povodí Moravy situaci pečlivě monitorují přímo v terénu, mechanizace je v pohotovosti a připravena k okamžitému zásahu.

Ve vodních nádržích zůstává dostatečný volný prostor k zachycení zvýšených přítoků. S ohledem na aktuální vývoj v povodí nelze vyloučit vytváření ledových bariér i na dalších místech v povodí a lze očekávat nárůsty průtoků ve vodních tocích s dosažením SPA.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.