Lidé do bioodpadu házejí i plasty. Tím ho znehodnocují

100 0460Lidé znečišťují bioodpad. Ten pak nelze využít k dalšímu zpracování například na organické hnojivo a Technické služby ho musejí vyvézt na skládku komunálního odpadu.

„Ač je město dlouhodobě úspěšné v soutěži třídění odpadů, situace s bioodpady se neustále zhoršuje. Jenom za jeden a půl měsíce roku 2017 bylo v hnědých kontejnerech na bioodpad tolik příměsí jako za celý rok 2014,“ říká Jaroslav Mynář, jednatel Technických služeb Velké Meziříčí. To znamená, že ve dvaceti tunách bioodpadů z hnědých kontejnerů svezených v letošním roce bylo tři čtvrtiny nežádoucích příměsí. „Lidé do bioodpadu házejí plasty, sklo a jiný komunální odpad v takové míře, že ho už nelze vytřídit, ale musíme vše vyvézt na skládku. Tím způsobují podstatné navýšení nákladů a zdražují tak tyto služby pro všechny občany města,“ dodává Mynář.

Ve Velkém Meziříčí je rozmístěno 142 hnědých kontejnerů na bioodpad. Ve většině případů jsou hned u dalších kontejnerů na separovaný odpad (plasty, sklo, papír). Správné třídění odpadů je tak snadno dostupné všem obyvatelům města. Kontejnery se od dubna do listopadu svážejí jedenkrát týdně, přes zimu jedenkrát měsíčně.

V hnědých kontejnerech na bioodpad se shromažďuje biologicky rozložitelný odpad, který pochází především z údržby zahrad, ale i kuchyní. Ten se pak dále vozí ke zpracování na organické hnojivo, které je velmi důležité pro zlepšování kvality půdy.

Martina Strnadová

_______________________________________________________________________________________

Tabulka svozu bioodpadu

Rok

Svezeno bioodpadů z kontejnerů 770 l

Ostatní bioodpad z města

Vytříděno na skládku  

% příměs ze svezeného bioodpadu

2014

341 t

407 t

16 t

4,7

2015

329 t

368 t

34 t

10,3

2016

354 t

590 t

41 t

11,6

1,5 měsíce 2017

20 t

16 t

15 t

75,0

 

Do bioodpadu patří:

Z domácnosti: jádřince, pecky, slupky a jiné zbytky z ovoce a zeleniny, kávové filtry, ubrousky, zbytky pečiva a obilnin, odpad ze zelené domácnosti, skořápky z vajíček a ořechů, čajový odpad včetně sáčků

Ze zahrady: tráva, plevel, košťály i celé rostliny, listí, seno, sláma, štěpky, hobliny, piliny, dřevní hmota vč. menších větví, nadrcené či nasekané větší větve, keře apod., popel ze dřeva

Do bioodpadu nepatří:

Živočišné zbytky (maso, kůže, kosti, exkrementy masožravých zvířat), zbytky z jídelen a restaurací, recyklovatelné složky odpadu (plasty, sklo, železo, papír), nebezpečný odpad (obaly od barev, chemických látek, saponátů, laků, oleje apod.), elektrozařízení, stavební odpad.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.